IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните промени и Brexit се отразяват негативно на имотния пазар в Лондон

Трансакциите в центъра на британската столица са доминирани от малки и средни апартаменти

19:26 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След повишаването на активността на жилищния пазар в централната част на Лондон в края на 2017 г. през 2018 г. тя отново се забавя заради данъчните промени и последиците от Brexit, показва анализ на компанията Winkworth, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Равнището на данъците продължава да задушава инвестициите в имоти в централната част на Лондон, а преговорите за Brexit остават във фокуса на инвеститорите, показва докладът за третото тримесечие.

Потенциалните купувачи и продавачи и особено инвеститорите продължават да задържат плановете си в очакване на успокояване на политическата несигурност и придобиване на по-ясна представа за пазара след Brexit.

Движение обаче все още има и имоти с коректна цена се продават добре, тъй като понастоящем пазарът е движен от купувачи, които имат нужда от дом и търсят стойност вместо инвестиция.

Поради това трансакциите са доминирани от малки до средни апартаменти не само през изминалото тримесечие, а през цялата година. Поради липсата на предлагане на фамилни жилища с добри размери те са разграбвани, веднага щом се появят на пазара, но броят им не е много голям заради несигурността.

Въпреки забавянето на пазара качеството на жилищата, които се появяват на него, се е подобрило и това е отразено в повишаването на средната цена на квадратен метър, докато офертните цени са се понижили.

Като цяло макар настроенията да са много различни спрямо същия период преди четири години, все още има стабилност на пазара и компанията очаква тя да се запази за известно време до появата на по-ясна представа за перспективите пред Великобритания.

Продажбите са останали непроменени в сравнение с предходното тримесечие и същото тримесечие на миналата година. Те са с близо 30% под пиковите нива през 2014 г. преди влизането в сила на промените в гербовия налог. Трансакциите с по-малки имоти са доминирали през третото тримесечие на тази година, като едностайните и двустайните апартаменти са съставлявали 67% от общия брой сделки.

„Окуражени сме от увеличаването на броя на кандидатите за жилище през последните две тримесечия в сравнение със същия период на миналата година, което е сигнал за известен позитивизъм на пазара и показва, че купуването на имоти в центъра на Лондон остава популярен избор“, казва Доминик Агейс, главен изпълнителен директор на Winkworth.

„Важно е обаче да се отбележи, че въпреки явния интерес от страна на купувачите, той може да не доведе непременно до промени в броя на трансакциите или на цените, тъй като несигурността и данъчните правила забавят активността“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още