IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bruegel: Европейските бюджетни правила са изградени върху пясък

Правилата се използват и като изкупителна жертва от антиевропейски популисти, защото се разглеждат като проява на централизирано микроуправление

08:21 | 06.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпросът изглежда кристално ясен: със своя проектобюджет популисткото италианско правителство съзнателно отхвърли бюджетните правила на ЕС. Ето защо Европейската комисия не можеше да постъпи по друг начин, освен да отхвърли проекта и да поиска ново предложение след три седмици. Защото според преобладаващото мнение правилата не могат и не трябва да се разклащат.

Финансовите експерти от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel обаче правят точно това - и стигат до изненадващи резултати. Правилата - Пактът за стабилност, фискалният пакт, т. Нар. Six-Pack и Two-Pack, не само не са предотвратили еврокризата, но и са я влошили чрез строгите мерки, казват авторите на проучването Жолт Дарваш, Филип Мартин и Савиер Раго.

Преразглеждането на сложния набор от европейски фискални правила следва да бъде приоритет по отношение на реформата в еврозоната, пишат експертите. По думите им правилата са допринесли за прекомерната фискална строгост по време на кризата, като по този начин са спомогнали и за утежняване и удължаване на нейните икономически, социални и политически последствия. Освен това, дали защото страните не са се придържали към правилата, или защото правилата не са прилагани достатъчно стриктно през добрите години, през 2000 г. в много страни е липсвало достатъчно намаляване на дълга, което е свило фискалния им капацитет през слабите години.

В момента още по-вълнуваща е критиката към концепцията на ЕС за „структурния дефицит“, която играе централна роля в дебата за италианския бюджет. Всъщност Брюксел настоява Рим да намали този дефицит, коригиран с циклични влияния, с 0,6% от икономическата продукция.

Това би означавало нови икономии и орязвания в системите за социално подпомагане - както в предишни години, когато Италия последва препоръките на Европейската комисия. Само по този начин, убедена е ЕК, ще може се да постигне целта за "структурно балансиран бюджет".

Експертите от Bruegel обаче имат важно възражение: концепцията за „структурно балансиран бюджет“ не може да бъде осъществена на практика, тъй като се основава на оценки и  на валидна теоретична концепция - структурното бюджетно салдо, но то не може да бъде измерено и е обект на „масови грешки“. С други думи - правилата на ЕС са изградени върху пясък.

От друга страна, правилата се използват и като изкупителна жертва от антиевропейски популисти, защото се разглеждат като проява на централизирано микроуправление, което нарушава националния суверенитет.

Разбира се, това не означава, че Италия може да вземе колкото кредити си иска. Изследователите от Bruegel, които съветват комисията, „изискват само задълбочено преразглеждане на фискалните правила“. Но те също така казват, че не е достатъчно да се изисква „вярност към правилата“ от страните членки. Самите правила са проблем, твърдят те. 

Целия доклад вижте тук (на английски)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 5 години
ЖАЛКА ИСТОРИЯ. Как без да имат ЦЕНТРАЛИЗИРАН ЕВРОПЕЙСКИ БЮДЖЕТ могат да изискват преразпределение на нещо което не съществува?Проблема е, че ЕС не е ДЪРЖАВА със своя КОНСТИТУЦИЯ и ЗАКОНИ и със свой БЮДЖЕТ!!! ЕС е нещо като нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Стига глупости! Още преди кризата и по време на нея Пактът за стабилност масово беше нарушаван, дори от страни като Франция и Германия, да не говорим за гърците дето вадеха стъкмистики, а и за италианците не бих се учудил. Брюксел си затваряше очите - започваше процедури, но те оставаха без последствия. За каква "прекомерна фискална строгост" говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Mohave _
преди 5 години
Точно така - правилата не са проблем , когато не се спазват , а когато започнат да се спазват . И понеже " .....или защото правилата не са прилагани достатъчно стриктно през добрите години, " ще трябва да се спазват през "лошите години" . Много добри изводи ........... , но нали нямаше да се занимават с националните бюджети , особено когато е твърде късно . Балонът не трябва да се пипа ако е много надут . Само трябва да се бяга .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още