IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как упорит банков служител разкри пране на пари за 230 млрд. евро

Изпраните през Danske Bank пари са равни на цялата корпоративна печалба в Русия за една година

10:46 | 07.11.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Първоначално Хауърд Уилкинсън се чувства много удобно в новия си офис. След като работодателят му Danske Bank поглъща Sampo Bank, търговският експерт се прехвърля от Финландия в Естония. В доста ненатрапчив, новопридобит клон.

В Естония по това време (2007 г.) има само двама служители за борба с международното пране на пари. Един от тях работи на непълно работно време. Уилкинсън се чуди с течение на времето как така колегите му, които са един етаж под неговия, успяват да генерират такива високи печалби. С „нетукашни“ инвеститори. Той анализира един от клиентите им. Чуди се на някои несъответствия. Продължава проучването. И накрая открива, че банката му е изпрала невероятните 230 млрд. долара за подозрителни руски клиенти.

Финансовото измерение на измамите е едно на ръка. Това, което прави тази история още по-тревожна, е колко яростно Danske Bank отказва да отговори на доказателствата на Уилкинсън, които той ѝ дава от години. До момента, в който не проблемът се превръща в проблем, а този, който говори за него. Уилкинсън, злонамереният изобличител.

Едва цели пет години, след като Уилкинсън бие алармата, работодателят му Danske Bank съобщи през миналия месец, че повече от 230 млрд. долара са изтекли от Русия и други бивши съветски държави чрез малкия ѝ клон в Естония.

Това е голям скандал за изпиране на пари, който обхваща един от най-суровите субекти на Запада - напрегнатите отношения с Русия. Заложените пари са равни на цялата корпоративна печалба в Русия за една година. Скандалът опетнява репутацията на Дания - страна, която се нарежда сред най-прозрачните в света, и изтри почти половината от пазарната стойност на най-голямата банка на скандинавската държава, която е знаела за проблемите от години, преди те да станат публично достояние. А главният изпълнителен директор бе принуден да подаде оставка.

Целия анализ четете в WSJ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Тия пък сега се сетиха, 95% от латвийските банки са перачница на руски пари. Едана ABVL я затвориха миналата година защото бяха ударили боси през лука аба другите си действат, Отделно някои литовски банки също го правят. По рано беше Кипър, но там след 2004 оплескаха работите и постепенно ги сведоха на не. Особено с подстригването на депозитите си вкараха автогол. И черногорците се правиха промеждутъчно на велики банкери преди 7-8 години, но и там нещо не получиха развитие нещата. Прибалтика си остава най-лесното място за пране на руски пари, да не говорим, че всичкият им бизнес е в руски ръце, е това което си струва разбира се, оставят им руснаците някъкви трохи и на месните да не вземат да се гръмнат в отчаяние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Мечтата на "селтака" ... продължавай да се "трепеш" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 5 години
знам, ама някак си по инерция се изпуснах с това възмущение ... връщам си думите назад ! така е по правилно, нека го пуснат да си харчи парите, че тая отрицателна лихва не се живее !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Това е заслужена привилегия на богатите. Какъв смисъл има цял живот да се трепеш да печелиш пари за да забогатееш, ако след това могат да те съдят както всеки сeлтaк от пpocтoлюдието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
Shadow1
преди 5 години
Е ти пък, не знаеш ли че наказателна отговорност се търси когато откраднеш 1000-2000 лева. Крадеш ли милиони и милиарди автоматично минаваш в графа - над закона и ако сам прецениш може да постъпиш достойно като напуснеш поста си, което пък те прави почти герой и човек за пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
khao
преди 5 години
А главният изпълнителен директор бе принуден да подаде оставка.---ето за това ще се повтаря тоя случай ...а наказателна отговорност, кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 17
majnata
преди 5 години
Аууу ... и това в "развита капиталистическа страна , където законът е на почит " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
230 милиарда са само 4 пъти брутния продукт на България за година към днешна дата, към тогавашна 7-8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още