IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните сделки на SoftBank дадоха тласък на печалбата за тримесечието

Само инвестициите в технологии са донесли печалба от 393 млрд. йени за тримесечието

10:31 | 05.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон започва да жъне резултати от мащабните си технологични инвестиции.

Компанията отчете печалба за второто тримесечие, която успя да надвиши и най-големите очаквания на анализаторите. Оперативната печалба отбелязва ръст до 706 млрд. йени (6,2 млрд. долара) за трите месеца, свършващи през септември. За сравнение ,средните очаквания на анализатори, допитани от Bloomberg, бяха за печалба от 373 млрд. йени.

Сон се опитва да превърне компанията от предимно телекомуникационен оператор във фирма за технологични инвестиции благодарение на фонда Vision Fund в размер на 100 млрд. долара.

Инвестициите в технологии са донесли печалба от 393 млрд. йени за тримесечието – повече от общата печалба за 313 млрд. йени на останалите бизнеси на банката. От компанията отчитат ръст в оценката на индийския стартъп за хотели OYO Rooms, както и на производителя за графични процесори Nvidia Corp. Делът на SoftBank в OYO е удвоил стойността си до близо 200 млн. долара от юли 2015 г. насам, а този в Nvidia е нараснал с 19% само през последното тримесечие.

Акциите на SoftBank поскъпнаха с 29% от началото на годината, достигайки своя пик в края на септември. Оттогава насам обаче те загубиха целия си ръст заради поредица от лоши новини и понижения в технологичния сектор като цяло.

Добрите резултати може да се окаже, че ще бъдат помрачени от притеснения около листването на местния телекомуникационен оператор на компанията, както и около отношенията ѝ със Саудитска Арабия. Може да се наложи SoftBank да преразгледа плановете си да събере 3 трлн. йени чрез първичното публично предлагане (IPO) на своето телекомуникацонно звено следващия месец, след като конкурента NTT Docomo Inc. съобщи, че ще отговори на исканията на властите в Токио за понижаване на телефонните тарифи. В същото време убийството на правителствения критик Джамал Кашоги от агенти на Рияд предизвика остри критики срещу кралството и повдигна въпроси за тесните отношения на SoftBank със Саудитска Арабия.

„Най-належащият въпрос е за това как SoftBank планира да отговори на проблема с намаляването на телефонните тарифи у дома. Те (инвеститорите - бел. ред) също така ще искат да знаят дали ще има някакви промени в начина, по който Vision Fund ще работи в бъдеще“, посочва Томоаки Кавазаки, анализатор към Iwai Cosmo Securities Co.

Близките отношения на Сон със саудитския принц Мохамед бин Салман помогнаха за набирането на 45 млрд. долара за Vision Fund от суверенния фонд на Саудитска Арабия, а миналия месец Сон пътува до Рияд за среща с престолонаследника.

Според запознати IPO-то на телекома на SoftBank има потенциала да стане най-голямото предлагане изобщо, като 30% от общия брой акции ще бъдат листнати на борсата в Токио на 19 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
g_iskernov2
преди 5 години
SoftBank инвестират доста умно. Струва си да се гледа в какъв вид компании точно :). Освен умното инвестиране разбира се има и още един фактор за успеха - няколко милиарда арабски пари, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още