IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ди Майо: Италианския бюджет е рецепта за цяла Европа

Време е Старият континент да прегърне икономическите политики на Доналд Тръмп, смята лидерът на антисистемното движение „Пет звезди“

11:17 | 05.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луиджи ди Майо <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Луиджи ди Майо Снимка: Архив Ройтерс 

Противоречивите планове за разходи на властите в Рим ще се превърнат в „рецепта“ за възстановяването на европейския растеж. Това заяви италианският вицепремиер Луиджи ди Майо в интервю за в. Financial Times.

Според лидера на антисистемното движение „Пет звезди“ е време Старият континент да отхвърли мерките за строги икономии и да прегърне подхода спрямо дефицита на американския президент Доналд Тръмп.

В своето интервю Ди Майо също така заяви, че очаква диалогът с Брюксел да намали споровете около бюджета на Рим.

„Ако рецептата проработи тук, ще се каже на европейско ниво – трябва да прилагаме рецептата на Италия във всички други страни“, заяви вицепремиерът, според когото предстоящите европейски избори ще покажат, че подкрепата за политиките на финансови ограничения са се изтощили.

Във връзка с раздутия бюджет на страната Ди Майо заяви, че Италия не се смята за „твърде голяма, за да се провали“. „Всъщност вярваме, че можем значително да намалим публичния дълг с експанзивен бюджет“, посочи той.

Вицепремиерът отново заяви, че бюджетните планове на Рим няма да се променят, но допълни, че очаква италианският модел за по-високи правителствени разходи да спечели по-широко одобрение. В момента Италия е застрашена от глоба от Брюксел заради целите си за дефицит за догодина, който според Европейския съюз не отговаря на нормите.

„Не вярвам, че ще стигнем до глоби (от Европейската комисия). Процедурата ще бъде инициирана, но ще има фаза на диалог“, допълни вицепремиерът.

Въпреки несъгласието с някои от вижданията на Доналд Тръмп, като тези за околната среда например, Ди Майо вярва, че развитите икономики ще се приближат до политиките на американския президент за данъчни съкращения и увеличаване на разходите, които донесоха силен растеж на САЩ.

„Вярвам, че през следващите 10 години Европа ще тръгне в тази посока, тъй като САЩ се движат в тази посока. Американската икономика нараства с 4% благодарение на експанзивните политики на Тръмп, за които всички казваха, че са погрешни. Той увеличава дефицита, намалява данъците и инвестира в инфраструктура“, допълни Ди Майо.

Икономистите поставят под въпрос амбициозните планове за растеж на Италия, като в същото време инвеститорите тласнаха разходите по задълженията на третата по големина икономика в еврозонта нагоре. Според Ди Майо вложителите се притесняват от коментарите, че правителството в Рим иска да изведе страната извън еврозоната, което по думите му не е вярно. Вицепремиерът посочи, че щом инвеститорите осъзнаят, че Италия не се отказва от еврото, разходите по заемите ще паднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Какви са иконoмичecките щeти от врeдните нaмecи на ЕЦБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Италия страда от икономически щети от вредните намеси на Европейската централна банка (ЕЦБ).При пренебрегване на качествата на ЕЦБ, Италия е с нарастващи страдания.Със занижен основен лихвен процент, ЕЦБ за кратко забави началото на големи кризи в Европейския съюз. Подходът е с кратък ефект и с увеличени бъдещи щети.Чрез държавния бюджет, правителството на Италия прави опит да намали страданията от щетите от ЕЦБ. Италия не може да постигне устойчив успех, защото запазва държавната грешка да пренебрегва вредните намеси на ЕЦБ.В Италия спасението от сегашните актуални злини е осъществимо със защита срещу щети от вредните намеси на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Значи рецептата за цяла Европа е голямо инфлационно цунами, което направо ще помете 2/3 от населението. Ах каква изненада, нямаше да се сетя за това ако не го бях чул от лидерите на Италия! Но от друга страна цените на активите трябва да се коригират силно надолу, за да се подобри конкуретно способността или цената на труда трябва рязко да поскъпне за да компенсира скъпите активи. Времето ще покаже кое от двете ще се материализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
"предстоящите европейски избори ще покажат, че подкрепата за политиките на финансови ограничения са се изтощили" - важното е да изчезнат фискалните стимули и кеша - чак тогава се разпуща колана .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Не помня в програмата на Тръмп да влизаше увеличен бюджетен дефицит. Вярно, точно това се случи, но то не беше част от икономическата му политика, а по-скоро непредвидено следствие от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още