IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междинните избори в САЩ: двубоите, които трябва да следим

В Тексас ще се състои вероятно най-наблюдаваният и най-скъпият от предизборните сблъсъци

22:48 | 05.11.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няколко дуела ще се гледат под лупа утре на междинните избори в САЩ, след които изцяло ще се промени съставът на Камарата на представителите и над една трета от този на Сената, пише Франс прес в свой анализ, цитиран от БТА.

Бивш пънк певец в Тексас

В Тексас ще се състои вероятно най-наблюдаваният и най-скъпият от предизборните сблъсъци. Четирийсетгодишният бивш пънк певец Бето О'Рорк, който настоява за универсална система на здравеопазване и по-строга регулация на огнестрелните оръжия, се изправя срещу действащия сенатор Тед Круз.

"Бето", както го наричат поддръжниците му, води срещу опонента си в големите градове, но трябва също така да убеди консервативните селски райони, за да победи.

Евентуална победа на демократите в републиканския бастион Тексас би била огромна политическа сензация с последици за цялата страна. За тази цел обаче демократите ще трябва да се възползват от създалите се настроения срещу Тръмп в предградията.

Женски двубой в Аризона

В Аризона конгресменката републиканка от Камарата на представителите Марта Максали ще се опита да заеме в Сената мястото на Джеф Флейк, който не се явява на изборите. Петдесет и две годишната бивша пилотка на изтребител се изправя срещу демократката Кирстен Синема, която също има впечатляваща биография.

След развода на родителите си тя живее две години с майка си и пастрока си в изоставена бензиностанция. Тя защитава важността на образованието и на здравната система. Това ще бъде първият път, когато Аризона изпраща жена в Сената.

Във втория избирателен район на този граничещ с Мексико щат миграционната политика на Доналд Тръмп ще играе централна роля в друг женски двубой - този между републиканката от латиноамерикански произход Леа Маркес Питърсън и демократката и бивш член на Конгреса Ан Къркпатрик.

Демократи в опасност

В Мисури републиканците имат най-големи шансове да си върнат заемано в момента от демократите място: след два мандата подкрепата за сенаторката Клеър Маккаскил намаля в този щат в Средния Запад, чиито жители през 2016 г. масово гласуваха за Доналд Тръмп. Социологическите проучвания сочат, че разликата между нея и кандидата на републиканците Джош Холи е изключително малка. Холи получи личната подкрепа на президента, който го нарече "звезда".

В щата Северна Дакота, който също подкрепя Доналд Тръмп, сенаторката от демократите Хайди Хайткемп също се бори за политическото си оцеляване. Седмица преди изборите социологическите проучвания сочат, че тя изостава с десет процентни пункта от опонента си републиканец Кевин Крамър.

В Ню Джърси Боб Менендес смяташе, че вече е победил: той е сенатор от 12 години в този бастион на демократите. Но републиканецът Боб Хюджин се възползва от съдебните неволи на Менендес (срещу него имаше процес през 2017 г. по обвинение в корупция, прекратен поради липса на доказателства), за да навакса изоставането си в предизборната надпревара.

В земеделския и миньорски щат Минесота, неговите двама конгресмени демократи се чувстват най-неуверени.
В осми избирателен район, който е отдавнашен бастион на левицата, демократът Джо Радинович се изправя срещу бившия полицай Пит Стаубър, пламенен защитник на програмата на президента в полза на икономическия растеж и създаването на работни места. Но страничните ефекти на търговската война на Доналд Тръмп срещу Китай или недоволството на възрастните избиратели, загубили работата си в дърводобивната индустрия или в сектора на черната металургия, могат да окажат влияние върху резултатите.

Астронавт в затруднение във Флорида

Във Флорида досегашният сенатор демократ Бил Нелсън е застрашен от кандидата на републиканците Рик Скот, губернатор на "слънчевия щат" от 2011 година. Бившият астронавт Нелсън, който е сенатор от 2001 г., се изправя срещу Скот, който доминира политическата сцена във Флорида след кървавата стрелба (17 убити на 14 февруари) в гимназия в Паркланд, на север от Маями.

В щат, който държи рекорда по издадени разрешителни за оръжие, Скот прокара под обществения натиск закон, засилващ контрола върху продажбата на огнестрелни оръжия. Той също така имаше силно присъствие при преминаването през Флорида на ураганите Ирма (септември 2017 г.) и Майкъл (октомври 2018 г.).

Расовият въпрос във Флорида и Джорджия

Също във Флорида, кметът на щатската столица Талахаси Андрю Гилъм от Демократическата партия иска да стане първият чернокож губернатор на щата. Той се изправя срещу горещия привърженик на Доналд Тръмп Рон Десантис, който провокира полемика, след като употреби по адрес на опонента си фразеологичен глагол, съдържащ думата "маймуна" ("monkey this up"), за да подчертае, че има опасност Гилъм да навреди на икономическия напредък.

В Джорджия републиканецът Брайън Кемп, който се самоопределя като "политически некоректен консерватор", води оспорвана битка с афро-американската представителка на демократите Стейси Ейбръмс, която получи подкрепата на телевизионната звезда Опра Уинфри. В този южен щат, все още дълбоко белязан от расовата сегрегация, Кемп бе обвинен, че изтрил от избирателните списъци около 35 000 души, две трети от които чернокожи. Ако бъде избрана, 44-годишната Стейси Ейбръмс ще стане първата чернокожа жена губернатор в историята на Съединените щати.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Аз лично не съм срещу републиканците, а срещу Тръмп, който дори не е републиканец. Но заради това дето го подкрепяха заслужават сега хубаво да ги намaчкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Интересно ми е дали след разгромната победа на републиканците изборите все още ще се смятат за интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
На снимката дедо Дони е посочил с ръка, хубавото девойче!!!Палавник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още