IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петима кандидати за Словенската централна банка се борят и за място в УС на ЕЦБ

Сред спряганите за поста управител на Словенската централна банка са двама икономисти и преподаватели в Университета на Любляна

17:17 | 05.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Словенският президент Борут Пахор получи пет кандидатури за поста управител на централна банка, като избраният ще заеме място и в Управителния съвет на Европейската централна банка, съобщава Bloomberg.

В малката държава от еврозоната от май насам няма яснота кой може скоро да я представлява в ЕЦБ, като в подобна ситуация е и Латвия, чийто гуверньор се бори с обвинения в корупция.

В Словения обаче управителят на централната банка Йозеф Макух заяви през пролетта, че може да се откаже от поста си, преди да му изтече мандата.

Новите предложения за позицията биват обявени, след като първата номинация на Пахор беше отхвърлена от законодателите миналия месец. Президентът на страната ще се срещне с различните кандидати на 7-8 ноември, преди да представи номинацията си. За да се стигне до одобрение, управляващите партии ще трябва да се споразумеят и кандидатът да получи най-малко 46 гласа в 90-местния кабинет.

Сред кандидатите са Игор Мастен и Йозе Дамийан, които са икономисти и преподаватели в Университета на Любляна. Другите трима са Томаз Топлак, Бостиян Васъл и Ева Лоренчич, но администрацията на Борут Пахор не са предоставили никакви подробности около тях. Мастен и Дамийан са смятани за потенциални лидери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още