IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатата на квалифициран строител ще е минимум 1114 лв.

Това предвижда подписаният колективен трудов договор за отрасъл „Строителство"

17:34 | 05.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-малко 1114 лв. заплата ще получава квалифициран строител. Това предвижда подписаният днес в Камарата на строителите Отраслов колективен трудов договор (ОКТД) за отрасъл „Строителство" между работодатели и синдикати.  Договорът касае предприятия в дейностите на строителството, строителната индустрия, благоустройството, проектирането и инвестирането.

Договорът е за срок от две години и представлява стъпка към ограничаване на сивата икономика и защита на интересите на коректните строителни фирми, съобщават от КНСБ.

Големите строителни фирми на територията на България спазват стриктно договорните клаузи - повишаването на основния платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, повишаване стойността на безплатната храна и/или добавките към нея, повишението на процента на прослуженото време на 1%, повишаване на всеки отработен нощен час с размер не по-малък от 50% от минималната часова работна заплата за отрасъла, както и определянето на минималното месечно основно трудово възнаграждение за сектор строителство на база МРЗ за страната, завишена с коефициент К=1.15.

Друг основен аспект в договора е осигуряването от страна на работодателя на условия за участието на работници и служители в курсове и обучения, свързани с трудовата им дейност в предприятието.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още