IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим изпраща послание за компромис към ЕС

Според италиански държавен представител е все още рано да се говори за промяна на италианския бюджет

21:45 | 05.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джовани Триа (в средата) разговаря с европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси по време на днешната среща на финансовите министри в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Джовани Триа (в средата) разговаря с европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси по време на днешната среща на финансовите министри в Брюксел. Снимка: Ройтерс 

Италианският финансов министър Джовани Триа е заявил на своите колеги от еврозоната, че работи по постигането на компромис в спора на Рим с Брюксел заради проектобюджета на третата по големина икономика в еврозоната. Това съобщава италиански държавен представител, цитиран от Ройтерс.

Плановете за основния финансов бюджет на страната, които предвиждат увеличаване на структурния дефицит с 0,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) при изискване на Европейския съюз за 0,6%, беше отхвърлен по-рано миналия месец от Европейската комисия.

Според представителя на Рим все още е рано на този етап да се каже дали Италия ще промени бюджета си, както поискаха от Триа неговите колеги.

Евроскептичното правителство в Рим разполага с време до 13 октомври, за да изпрати на европейските власти нов проектобюджет, който да отговаря на европейските правила. В противен случай страната е застрашена от санкции, които могат да достигнат сума до 0,2% от БВП.

Държавният представител посочи още, че Рим ще представи в зададения срок своя отговор, но не уточни какво се очаква да пише в новото писмо до Брюксел.

По думите му европейските разпоредби предвиждат отклонения от поставените цели, като също така допълни, че тези на Италия не са значителни.

По-рано днес в интервю за в. Financial Times италианският вицепремиер Луиджи ди Майо отново заяви, че бюджетните планове на страната няма да се променят.

Въпреки това той допълни, че очаква диалогът с Брюксел да намали споровете около бюджета на Рим. Той също така изрази надежда, че италианският модел за по-високи правителствени разходи ще спечели по-широко одобрение.

Пред репортери по-рано днес германският финансов министър Олаф Шолц посочи, че държава като Италия с дълг в размер на 130% от БВП трябва да действа „много по-предпазливо“. По думите му страните членки на еврозаната трябва да следват сходни бюджетни стратегии, за да поддържат финансовата стабилност.

„Ако имате много висок дълг, трябва да бъдете много по-предпазливи“, посочи Шолц, цитиран от Bloomberg. Той допълни също, че предложенията на ЕК, отправени към Италия във връзка с бюджета, са „приятелски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още