IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готова да преговаря със САЩ за решаване на търговския спор

Според вицепрезидента Уан Цишан и двете държави губят от конфронтацията

10:47 | 06.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай е готова да проведе дискусии и да работи със САЩ за решаването на търговския спор между страните, тъй като от конфронтацията ще загубят и двете държави. Това заяви китайският вицепрезидент Уан Цишан във вторник, цитиран от агенция Ройтерс.

Пекин и Вашингтон си наложиха взаимно мита върху стоки за милиарди долари, като търговският спор между тях предизвика сътресения на финансовите пазари и помрачи прогнозите за световната икономика.

Надеждите са, че разведряване може да има след срещата на американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в края на този месец. Белият дом заплаши да въведе нов пакет мита върху стоки за 267 млрд. долара, ако страните не успеят да постигнат споразумение за търговията.

„Както Китай, така и САЩ биха искали да видят по-голямо търговско и икономическо сътрудничество“, заяви Уан по време на форума Bloomberg New Economy Forum в Сингапур.

„Китайската страна е готова да проведе дискусии със САЩ по въпроси от двустранен интерес, както и да работи за (намиране на – бел. ред.) решение за търговията, приемливо и за двете страни“, заяви още той.

Според вицепрезидента в света са налице множество проблеми, които изискват сътрудничеството на САЩ и Китай, като двете страни могат само да спечелят от съвместната си работа.

Уан също така повтори думите на китайския държавен глава Си Дзинпин от понеделник, че Пекин върви към по-голямо отваряне на икономиката.

„Негативността и гнева не са начинът за справяне с проблемите, които се появяват в икономическата глобализация, нито пък бариерите и споровете ще помогнат за решаването на нечии собствени проблеми“, каза Уан, според когото те само ще изострят сътресенията на световните пазари.

Той също така допълни, че Пекин подкрепя уреждането на международни конфликти посредством правила и консенсус, заставайки против едностранните действия и политиките на протекционизъм.

В понеделник Доналд Тръмп също заяви, че Китай иска да сключи споразумение със САЩ. „Ако успеем да сключим правилната сделка, сделка, която е справедлива,  ще го направим. В противен случай няма“, заяви американският президент, чиято среща със Си ще е в рамките на форума Г-20 в края на този месец в Аржентина.

В същото време по-рано днес китайският премиер Ли Къцян заяви, че страната му няма да прибегне до парични стимули, а вместо това ще предприеме насочени политики в подкрепа на частните компании и по-малките бизнеси, става ясно от изявление на сайта на неговия кабинет.

Китай ще подсили усилията си да намали данъците, таксите и разходите за пазарна търговия, посочва още Ли и повтори, че Китай ще продължи да отваря финансовите си пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 5 години
САЩ и КИТАЙ са като две мечки в една бърлога. Сътрудничество НЕ МОЖЕ ДА ИМА и НЯМА ДА ИМА. ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА ОБАЧЕ СЪС СИГУРНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още