IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният концерн Geely ще разработва свръхзвукови влакове

Проектът предвижда увеличаване на скоростта на влаковете до 1000 км/ч като се проучва технология, която може да позволи на този транспорт да достигне 4000 км/ч

12:13 | 06.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският автомобилен концерн Zhejiang Geely Holding Group заяви във вторник, че е подписал споразумение с China aerospace Science and Industry Corp (CASIC) за съвместно разработване на свръхзвукови влакове, съобщава Ройтерс.

Стратегическият рамков договор цели да комбинира две технологии – магнитната левитация, което елиминира земното триене, както и вакумни тръби за редуциране на съпротивлението на въздуха, за да се постигне свръхзвукова скорост при железопътния  транспорт, заявиха представители на Geely. 

Китай управлява най-дългата високоскоростна железопътна линия в света, като се стреми да изгради своя свръхзвукова транспортна мрежа.

Държавната компания CASIC, един от най-големите контрагенти на космическата програма на страната, заяви, че работи върху система, която може да увеличи скоростта на влаковете до 1000 км/ч, като разучава технологии, които ще позволят ускорението до достигне до 4000 км/ч в близкото бъдеще.

Тези технологии ще помогнат на Geely да напредне в областите на новите енергийни превозни средства, безопасността при шофиране и материалознанието.

Geely е един от петте най-големи производителя на автомобили в Китай. Компанията притежава значителен дял в германския концерн Daimler и е собственик на Volvo Cars.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още