IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Доставките на азерски газ могат да задоволят около 30% от потреблението в България

Използването на гориво от Прикаспието ще повиши значително енергийната диверсификация на страната ни, смята енергийният министър

17:00 | 06.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Доставките на природен газ от находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан ще задоволят около 30% от потреблението в България и ще повиши значително енергийната ефективност в страната, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на петото заседание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество, което се провежда в София. 

Петкова, която беше съпредседател на комисията, определи договора между „Булгаргаз“ и азерската SOCAR за доставка на 1 млрд. куб.м природен газ от находището „Шах Дениз 2“ от 2020 г., като ключов за осъществяването на българските приоритети в енергийната област.

Представител на Азербайджан по време на срещата беше министърът на селското стопанство Инан Каримов.

Енергийният ни министър увери участниците в заседанието в активните усилия на българското правителство за осигуряване на диверсификация на газовите доставки чрез изграждане на междусистемните връзки със съседните страни.

Петкова обърна внимание на интерконекторът с Гърция, чиято реализация „вече е необратим процес“.

Тя допълни, че всички основни тръжни процедури вече са в ход, така че връзката да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г.

Министърът отбеляза и възможностите за участие на SOCAR в битовата газификация в България като елемент от задълбочаващите се взаимноизгодни двустранни контакти в областта на енергетиката.

Откритата в началото на тази година пряка въздушна линия между двете държави също е фактор за задълбочаване на търговските връзки, подчерта енергийният министър.

Петкова отбеляза широкото поле за ръст на взаимния стокообмен, който е увеличен през 2017 г. спрямо 2016 г. с повече от 38%.

В рамките на заседанието Петкова и Каримов проведоха двустранна среща и обсъдиха и други сектори с потенциал за задълбочаване на взаимните контакти между България и Азербайджан.

Енергийният министър подчерта пред своя гост и добрите макроикономически показатели на страната – България е една от водещите държави от ЕС, които очакват ръст на БВП около 4 % през тази година. Данъците в страната са сред най-ниските в ЕС, което ни прави атрактивна инвестиционна дестинация, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
Може и да си прав, но ако интерконектора не е готов 2020 -та, ще е завършен през 2021-ва година. А има и друго решение. В случай че вземем властта на предсрочните парламентарни избори, ще мобилизираме всички русофили и ще ги изпратим с туби да пренасят газта. Това ще е едно патриотично и родолюбиво дело. Повярвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Ами постройте интерконектора с Гърция и азерската газ ще пристигне в България Но защо ли имам чувството че няма да мжете да го направите до 2020 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Пътят е следния-TANAP, TAP, Комотини-Стара Загора(IGB), а срока 2020 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Ами май да. Само гледай какво са написали: "Представител на Азербайджан по време на срещата беше министърът на селското стопанство Инан Каримов". Министърът на енергетиката на България се срещна с министъра на селското стопанство ... Явно Азербайджан са измислили иновативен начин за транспорт на газ, или просто нямат подходящия министър. Дано да е второто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
tomy2
преди 5 години
По въздух ли ще се доставя този азерски газ? За един преател питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още