IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фирми остават зле подготвени за Brexit без сделка

Според проучване сред над 1100 германски фирми близо 30% от тях не са направили никаква подготовка за т. нар. хаотичен Brexit

22:00 | 06.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Повечето германски компании, които изнасят продукция за Великобритания, са зле подготвени за Brexit без сделка. Това става ясно от проучване на икономическия институт IW, цитирано от Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март следващата година, като Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за условията по развода си, които да гарантират, че ще бъде избегнат така нежелания сценарий без сделка.

Според проучването на IW сред над 1100 германски фирми, които изнасят индустриални стоки и услуги за Великобритания, близо 30% от тях не са направили никаква подготовка за т. нар. хаотичен Brexit, а 44% са извършили подготовка, но само в ограничен мащаб.

Според икономиста на института Юрген Матес резултатите от изследването са тревожни. „Всеки, който вярва, че още може да изчака, преди да направи извънреден план, бърка“, посочи още той.

Миналия месец герамнската индустриална асоциация BDI заяви, че Brexit без сделка ще донесе проблеми за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници в Европа.

Няколко икономически института миналата седмица съобщиха, че германската икономика по всяка вероятност ще отбележи свиване през третото тримесечие, след като беше отчетен ръст от съответно 0,4% и 0,5% през първите две тримесечия.

Въпреки това обаче данните от вторник показват, че германските промишлени поръчки изненадващо са нараснали през септември, което означава, че икономиката на страната може да завърши тримесечието на стабилна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още