IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Коен: Светът не беше подготвен за кибертероризма

Групировките се възползват от това, за да постигнат терористични цели

09:41 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В днешно време забелязваме промяна в облика на тероризма. Той използва технологии, различен е от миналото. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Даниел Коен, ескперт по киберсигурност и ръководител на Програмата за стратегия и разузнаване в Института за международна дипломация в Херцлия, Израел. 

„Ако преди терористите са ползвали технологиите, за да защитят една комуникацията помежду си, сега ги използват за набиране на хора и включването им в организирани терористични актове, както и за пропаганда, за психологическа война“, заяви експертът в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. 

Той посочи и новите инструменти на тероризма на територията на киберпространството и в глобалната мрежа.

"Използването на глобалната комуникационна цели да бъдат извадени от равновесие противниците, от една страна, и да бъдат максимално експлоатирани резултатите от това въздействие, от друга страна", посочи Коен.

В обяснението си какво е кибертероризъм експертът посочи, че държавите не са установили международна норма за определението му. Общата пресечна точка е в употребата на киберпространството от терористичните организации.

"Когато погледнем на феномена "Ислямска държава", виждаме, че светът не е бил подготвен за подобен тип дейности в киберпространството.Този феномен за пръв път се появи преди години с милиони акаунти в социалните мрежи, с излъчвания като холивудски продукции, киберпространството беше използвано за набиране на повече привърженици по един различен начин“.

Нищо от това не е било високотехнологично или трудно за осъществяване, но, в крайна сметка, поради неподготвеността на света води до осъществяване на терористични цели, посочи Коен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още