IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хенри Полсън: Има опасност за "икономическа желязна завеса" между Китай и САЩ

Бившият министър на финансите на САЩ призова двете страни да намалят търговското напрежение

12:45 | 07.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън предупреди за опасността от "икономическа желязна завеса" между Китай и Съединените щати и призова двете страни да намалят търговското напрежение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Икономическото напрежение между Пекин и Вашингтон е достигнало точка, от която няма връщане назад, изтъкна финансовият министър от времето на президента Джордж Буш-младши в изказване на последния ден от Новия икономически форум на Блумбърг в Сингапур.

"Днес регионът трябва да се безпокои от факта, че това, което досега беше здрава стратегическа конкуренция, може да се превърне в широкомащабна студена война", посочи Полсън, който беше министър в началото на финансовата криза през 2008 година.

От месеци насам САЩ и Китай са в безмилостна търговска война чрез взаимно облагане с вносни мита, което поражда безпокойства за цялата световна икономика.

Хенри Полсън, който подкрепи кандидатката на демократите на президентските избори през 2016 година Хилари Клинтън, изрази опасения, че поставянето под въпрос на десетилетия напредък в търговските отношения между Китай и САЩ може да има широко икономическо отражение.

"Боя се, че големи сфери от световната икономика могат да се затворят за инвестициите и търговията", заяви той, като предупреди, че съзира сега перспективата за икономическа желязна завеса, която ще издигне нови бариери от всяка страна и ще разруши световната икономика такава, каквато я познаваме.

Напоследък Вашингтон даде някои положителни сигнали. Президентът Доналд Тръмп изтъкна в началото на месеца, че е имал "много добър разговор" по телефона с китайския си колега Си Дзинпин по болезнени теми като търговията и Северна Корея. 

Хенри Полсън обаче прогнозира "продължителна зима в китайско-американските отношения". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Което не е чак толкова лошо нещо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още