IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ готви нов обрат в политиката за добив на петрол

Картелът и неговите съюзници готвят нови преговори за свиване на производството

16:24 | 07.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола тръгна отново нагоре, след като стана ясно, че Организацията на страните производителки (ОПЕК) и нейните съюзници – известни заедно като ОПЕК+, планират преговори за ново свиване на добива от догодина. Решението е в отговор на поредното увеличение на петролните запаси и нарастващото производство на САЩ.

Минути след 15:30 ч. българско време фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,23% до цена от 73,02 долара за барел. От своя страна увеличението при американския лек суров петрол WTI е от един процент до 62,83 долара за барел.

Министри от страните в ОПЕК се събират в края на тази седмица в Абу Даби, където ще дискутират възможностите за политики на организацията през 2019 г., включително въвеждането на ново свиване на добива, посочват делегати, цитирани от Bloomberg. Това ще отбележи края на шест месеца увеличаване на доставките. Това също така е знак, че американските санкции срещу Иран няма да са достатъчни, за да предотвратят генерирането на излишък вследствие на увеличения добив в САЩ.

Притесненията, които тласнаха цената на „черното злато“ до четиригодишен връх миналия месец, започнаха да се изпаряват, след като се появиха спекулации, че САЩ ще смекчат удара на санкциите си срещу Иран, за да намалят цените на горивата у дома. ОПЕК също пое ангажимента да запълни евентуалния недостиг.

Срещата на групата се случва и на фона на нов пик в добива на шистов нефт от САЩ, който заплашва да доведе до излишък през 2019 г.

Ако ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, вземе решение за нови съкращения, то организацията ще трябва да се изправи пред поредна порция предизвикателства. Картелът ще трябва отново да спечели подкрепата на своя нов партньор и доскорошен противник Русия. Съществува също така опасност с действията си организацията да подразни един от основните съюзници на Рияд – САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Готви обрат в политиката... а методите им - стари. Издънка, братя: Уж в отговор на Тръмпоний, а ще налеят още вода в американския шистак.Накратко, луд умора няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още