IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В какво да инвестираме на финансовите пазари?

Дали да изберете акции, или облигации, или пък може би борсово търгувани фондове?

08:58 | 08.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като сте разбрали защо трябва да инвестирате на финансовите пазари и как можете да направите своите инвестиции, може би вече се питате кои активи да изберете. Дали да изберете акции, или облигации, или пък може би борсово търгувани фондове? Ако предпочитате по-краткосрочните решения можете да се насочите към валути или суровини като злато, сребро или петрол.

Акциите представляват дял от собствеността на публично търгувана компания. Компаниите емитират акции, за да стимулират инвестициите в бизнеса си. Акциите представляват право на част от печалбите и активите на определената компания и се търгуват на официални борси или извънборсови пазари.

Има два начина за потенциална печалба от акции. Единият е, когато инвеститорите закупят акции на определена компания на по-ниска цена и ги продадат на по-висока, така ще генерират печалби. Това е известно като капиталови печалби. За целта инвеститорите се опитват да идентифицират бързо развиващи се компании, акциите на които са привлекателни както за трейдърите, така и за купувачите.

Другият начин да печелите от инвестиция в акции е чрез изплащане на дивиденти. Когато купувате акции на компания, имате право на дял от генерираните от тази компания печалби. Това е известно като дивидент, който може да осигури постоянен поток от доходи за инвеститорите.

Борсовите индекси също са популярна възможност за инвестиции. Тези индекси проследяват представянето на определени групи от акции. В NASDAQ 100 например са включени акциите на 100-те най-големи технологични компании в САЩ.

Една от най-добрите възможности за инвестиции на финансовите пазари е чрез борсово търгувани фондове или ETF-и. Често ETF-ите са базирани върху борсови индекси и резултатите им се основават на корелацията със следваните индекси.Тези фондове представляват сбор от акции, принадлежащи към конкретна индустрия. Целта е да се имитира възвръщаемостта на тези акции, но при по-ниски разходи. Инвеститорите могат да купуват или продават дялове от тези борсово търгувани фондове в реално време в пазарните часове. За да бъдат успешни при инвестициите в ETF-и, трябва да предскажете правилно представянето на сбор от компании.

Разбира се, финансовите пазари предлагат още много възможности за инвестиции като облигации, суровини и валути, чрез които бързо и лесно можете да диверсифицирате вашето портфолио и управлявате риска.

Задължително, когато започнете да инвестирате или търгувате на финансовите пазари е да го правите с регулиран финансов брокер, който да подсигури вашите лични средства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още