IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: Great Wall ще възстанови производството на коли у нас

Още няма официален контакт с Volkswagen Group за изграждане на нов автомобилен завод у нас, каза изпълнителният директор на БАИ

10:32 | 08.11.18 г. 1
<p>
	<em><span lang="en-US">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Докато ухажваме Volkswagen Group за нов завод, Great Wall ще възстанови производството на коли у нас, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Предприятието на Great Wall преустанови дейност през 2015 г. Но всъщност една част от автомобилите вече са по българските пътища. В мениджмънта на компанията има амбиция от 2019 г. да бъде възстановено производството, тъй като китайците изравниха стандартите за дизелови автомобили с европейските такива и през България може да се намери пазар на тези автомобили. Друга немска компания избра Ловеч и стартира нова производствена база именно тук. Уверен съм в успешното бъдеще на българската автомобилна индустрия”, каза Стамен Янев.

По повод намеренията на Volkswagen Group да изгради нов завод за автомобилно производство в България или Турция Стамен Янев обясни, че към настоящия момент няма официален контакт с Volkswagen Group, както и със Skoda.

"Разговорите са дълги. Ще се разгледат група от страни, които отговарят на определени изисквания, както и макроикономическите показатели и политическата обстановка. Немските медии дават сигнал, че ще се възползваме максимално и ще направим всичко възможно голям автомобилен производител да не поглежда към България за последен път", допълва той.

"Към настоящия момент от Българска агенции за инвестициите предлагаме три групи за насърчителни мерки. Първата е административна подкрепа и възможност за преодоляване на бюрократичните пречки. Втората група е свързана с намерението да се предостави локация и да се купи държавен или общински терен при пазарни условия. Третият вид стимул е финансова подкрепа под формата на плащане на осигуровки, обучение и разходи за изграждане на публичната инфраструктура. Това е в рамките на държавната помощ. Отделно, чрез ЕК може да се постигне освобождаване от данък печалба", обясни Янев.

При такъв тип инвестиция локацията трябва да покрие всички необходими инфраструктурни изисквания, смята Стамен Янев. "Ние правим анализ на всички възможни локации в България. Вече имаме солидна автомобилна индустрия в страната.Тук над 170 компании произвеждат компоненти за тази индустрия. Имаме добри отношения с азиатските пазари, като по този начин могат да се намалят мита", отбелязва той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
CGY
преди 5 години
Пак ли ще има обществени поръчки за играчките на жожето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още