IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изборите в САЩ могат да повлияят на работата на Конгреса през следващите 2 г.?

Разделението в страната и поляризиращата личност на самия Тръмп могат да попречат на демократите и републиканците да работят заедно

18:30 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Демократите левоцентристи получиха контрола върху долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, а републиканците на президента Доналд Тръмп запазиха мнозинство в Сената, горната камара.

Какво означава този резултат? Ще прокарва ли правителството закони или ще се засилят блокажът и политическите пристрастия? Ще бъдат ли оповестени данъчните декларации на Тръмп? По-вероятен ли става импийчмънтът? Това добре ли е за икономиката, или е зле? Тези въпроси задава в свой анализ ДПА, цитиран от БТА. 

Разследвания и импийчмънт

Американската конституция е разделила задълженията на двете камари на Конгреса. 

Камарата на представителите може да предизвика импийчмънт, но това е само началото на процедурата.

Същинският процес е в Сената.

Някои демократи смятат, че спешно трябва да започне процедура по импийчмънт, но партийните лидери са по-предпазливи. Най-малкото получаването на контрол върху комисиите в долната камара ще даде на демократите право да водят разследване и ще им позволи да призовават свидетели и да изискват документи.

Това може да включва деликатни въпроси като данъчните декларации на Тръмп, общи въпроси за финансирането на предизборната кампания, твърдения за корупция в правителствените служби и руската намеса в изборите през 2016 г.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите, Нанси Пелоси обеща да възстанови системата на контрол и баланс над Белия дом.

Демократите също така дадоха да се разбере, че изчакват да видят какво ще направи специалният прокурор Робърт Мълър с разследването си за руската намеса и дали ще уличи Тръмп.

Сътрудничество

Във Вашингтон често се чува изразът "сътрудничество между партиите". Той би трябвало да означава, че двете основни партии са способни да намират прагматичен начин, за да работят заедно. През последните години този израз се превърна в клише, използвано от експерти и политици, които оплакват смъртта на сътрудничеството между партиите и горчиво се жалват, че законодателите са престанали да си протягат ръка.

Партийното разделението в Конгреса в идеалния случай може да предостави на партиите шанс да работят заедно и да постигат съгласие. Например има сближаване между Тръмп и демократите по въпроси като намаляването на цените на лекарствата и инвестирането в инфраструктурата, нещо което Тръмп не направи през първите две години от мандата си, въпреки че беше едно от главните му обещания.

След изборните резултати от онзиден високопоставени демократи и републиканци казаха, че ще се стремят да работят заедно. Но разделението в САЩ и поляризиращата личност на самия Тръмп могат да попречат това да се случи.

Блокиране

В най-простия случай демократите в долната камара могат да блокират законодателство чрез процедурни хватки. Но нещата са по-сложни.

Ако демократите наистина искат да блокират президента, Тръмп може да използва това като оръжие срещу партията им, обвинявайки ги за всеки неуспех да прокара закони по ключови въпроси и така до президентските избори през 2020 г.

Дали това ще проработи като предизборна стратегия е друг въпрос, но избирателите са склонни да недоволстват от политически блокажи и искат резултати от Конгреса по въпроси, засягащи тяхното ежедневие. На следващите избори те биха могли да накажат онези, които сметнат за отговорни за конфронтацията на Капитолийски хълм.

Демократите ще трябва също да гласуват единодушно в долната камара, а това може да се окаже сложно по някои въпроси, по които представителите на селските райони или по-консервативните членове на партията може да не са съгласни с либералите от големите градове.

Заобиколни методи

Тръмп вече показа, че обича да упправлява чрез укази. Републиканците бяха остро критични към използването им от Барак Обама, когато те контролираха Конгреса, но в политиката нещата се изменят според обстоятелствата. Указите имат своите ограничения и носят риска да бъдат отменени от следващия президент. Като цяло спори се дали е конституционно изпълнителната власт на практика да изземва ролята на законодателната и указите могат да бъдат оспорени в съда.

Икономиката

Пазарите до голяма степен бяха готови за победата на демократите в Камарата на представителите и изглежда не възразяват срещу известен блокаж, въпреки че с времето това може да се отрази на доверието и растежа. Въпрос от ключово значение е дали двете партии могат да намерят начини да работят заедно по въпроси като инфраструктурата и данъчната реформа.

Тръмп започна търговска война с търговските партньори на САЩ, която започва да вреди на фермерите и индустриалците. И ако риториката на Тръмп за търговията, когато той настоява останалите страни да се отнасят с Америка по-справедливо, буди известни симпатии, когато печалбите намаляват, търпението се изчерпва.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още