IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстилната промишленост формира 8% от общия износ на страната

В сектора за последните десет години се отчита ръст на производителността на труда от 10%

17:14 | 08.11.18 г.
<p>
	Зам.-икономическият министър Лъчезар Борисов открива изложението &bdquo;ТексТейлърЕкспо&ldquo;.<em> Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Зам.-икономическият министър Лъчезар Борисов открива изложението „ТексТейлърЕкспо“. Снимка: Министерство на икономиката

Развитието на текстилната промишленост се отрази върху динамиката на износа, като през 2017 г. браншът формира 8% от общия износ на страната и е в размер на 2,06 млрд. евро.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на официалното откриване на Първото международно изложение за текстил, облекло и мода „ТексТейлърЕкспо“, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Той посочи, че текстилната промишленост създава около 11,5% от добавената стойност в индустрията и осигурява заетост на около 100 хил. души, което е 19% от работниците в промишлеността.

“В производството на текстил и облекло работят около пет хиляди фирми, а индексът на оборота в сектора се увеличава средно с около 2%”, поясни Борисов.

Икономическият заместник-министър подчерта, че иновационното представяне на сектора е от ключово значение за повишаването на конкурентоспособността на българската текстилна промишленост и навлизането ѝ на нови пазари.

По думите му в сектора за последните десет години се отчита ръст на производителността на труда от 10%.

„За да се запази и повиши ръстът в сектора е важно да се работи върху повишаване на квалификацията на заетите и привличане на млади хора в текстилната промишленост”, смята Лъчезар Борисов и каза, че за последната година заплатите в сектора са се повишили с 15%.

В първото издание на „ТексТейлърЕкспо“ участват 97 изложители от седем държави: България, Германия, Гърция, Испания, Полша, Румъния, Турция. Най-силно е чуждестранното участие от Турция. Включиха се най-големите производители и износители на текстил, трикотаж, материали, оборудване.

Сред участниците са и 13 професионални и четири висши училища.

Проектът “ТексТейлърЕкспо” има за цел да се изгради обща платформа, свързваща различни сектори със сходни маркетингови интереси. Водещият акцент е обединяване на техния потенциал в рамките на Балканите, за да се създадат условия за по-силно присъствие на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още