IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора има интерес да участва с миноритарен дял в проекта АЕЦ „Белене“

Министър Петкова и посланика на Черна гора у нас обсъдиха проекта за втора атомна централа

20:00 | 08.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Черна гора проявява интерес към участие в проекта АЕЦ „Белене“ с миноритарен дял. Това съобщават от Министерството на енергетиката.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обсъди енергийното сътрудничество между България и Черна гора с посланик Снежана Радович. Разговорът е в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя на Република България Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович. 

Енергийният министър информира посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия.

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Късно е НушеРашките едва ли ще имат интерес да ДОГОВАРЯТ и строят нещо в България , когато вече се на финална права в строителството на АЕЦ Аккую в Турция.ПАЗАРЪТ НУШЕ Е ЕДИН И МЯСТО ДА МНОГО ИГРАЧИ НЯМА. Казано простичко - НЕ СТАВА ДВЕ МЕЧКИ ДА ЖИВЕЯТ В ЕДНА БЪРЛОГА.РАШКИТЕ ГО ЗНАЯТ И ЩЕ ВИ НАРИТАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още