IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

mancev: Понижението на лихвите ме насочи към инвестиции на БФБ

Инвеститорът залага на дивидентни акции и е отчел около 80-85% доходност за 7 години

08:10 | 09.11.18 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Продължаваме традицията на интервюта с активни участници в Коментари на Investor.bg с Веселин Стилянов, на 32 години, от град Долни чифлик. Несемеен. Пише във форума с псевдонима mancev. Веселин Стилянов е един много добър пример за новите участници на капиталовия ни пазар, започнали след кризата от 2007-2009 г.

От кога инвестирате и през какви вложения сте преминал?

- Инвестирам може би откакто съм навършил пълнолетие. Първата ми инвестиция беше най-лесната и най-разпространената сред българите - а именно банковият депозит. Лихвите, разбира се, тогава не бяха като сегашните и можеше да се получават едни 4-5% годишно, сравнително безрисково. В един момент лихвите по банковите депозити бяха подгонили 8-10%, което е добре за спестителите, но може би не е здравословно за бизнеса, икономиката и потребителите. 

Сега се намираме в другата крайност, когато банковите лихви са между 0 и 1%, което също е толкова вредно, колкото и прекалено високитите според мен. Може би "здравословният" процент по депозитите е някъде между 3-4% и може би ще го видим на тези нива в близките няколко години. 

За алтернативна инвестиция започнах да се замислям, точно когато лихвите по депозитите започнаха да падат, и любопитството ми ме накара да се запитам дали няма някаква инвестиция, която да ми носи по-висок доход, пък била тя и малко по-рискова. Насочих се към акциите, като разбираемо е като българин да погледна към БФБ. 

Първата ми компания, която закупих, беше "Булгартабак" през 2011 г. цена около 32-33 лв. за акция. Тогава мажоритар още беше държавата. Може би имах и късмет тогава, защото взех 2-3 хубави дивидента, и най-вече изкарах над 100% доходност за няколко години. В един момент цената на акцията беше над 100,00 лв. като тогава беше най-добрият момент да продавам. 

За мое съжаление мислих, че цената ще върви вечно нагоре, и дивидентите ще са винаги толкова големи. В един момент започнаха да вървят спекулации, че кандидат-купувач ще е "млад и успешен депутат от ДПС", и това беше причината цената да тръгне рязко надолу. Успях да продам на цена малко над 70 лв., което си беше добре (текущата цена е между 10 и 20 лв. бел. ред.), но винаги остава усещането, че съм можел да продам на по-висока цена. След това се насочих към дивидентни акции и към момента съм доволен.

Откъде са средствата за вложенията?

Използвам лични средства и най-вече реинвестирам получените дивиденти. Точно затова смятам, че е подходящо да се инвестира в дивидентни акции, защото можеш да си допълваш портфейла, дори без да добавяш лични средства. 

Каква стратегия следвате и през кои стратегии сте минал?

В началото гледах само и единствено дали компанията изплаща дивидент, какъв процент е той, и доколко е редовен. След време осъзнах, че това е важно, но не трябва да се гледа само това. В момента стратегията ми е да си диверсифицирам портфейла и да изравня инвестициите си на чужди борси, с тези на БФБ. 

Опитвам се и да спекулирам, но го правя само с дивидентни акции. Целта ми е дори и цената да върви надолу в един момент, поне да печеля някакъв дивидент през това време. Все още съм оптимист за БФБ, но за съжаление нещата не се случват с това темпо, с което на всички нас ни се иска. Силно се надявам на нашата борса да се появят нови компании, коректни мажоритари и най-вече прозрачно управление на компаниите. Може би към момента

най-добрата стратегия е да се изчаква с инвестициите, защото според много икономисти, специалисти и анализатори, една евентуална нова криза е близо. Тя може да бъде предизвикана от колосалните държавни и корпоративни дългове, които бяха натрупани през последното десетилетие. Просто светът се опита да си реши дълговите проблеми с още по-големи дългове, което едва ли е добро дългосрочно решение. Да, към момента работи, но докога? 

Каква е доходността Ви?

Капиталовата ми доходност на БФБ, без в нея да включвам дивидентите. е около 34-35% за целия период, което може би не е толкова впечатляващо, но за мен е важна регулярната дивидентна доходност, която спрямо цени на придобиване е около 5-6%, което за мен е напълно достатъчно. Ако сметнем капиталовата ми доходност, плюс дивидентната такава, се получава може би около 80-85% за 7 години, което не е никак зле. Доходността ми на чуждите пазари към момента е отрицателна, но там позициите ми са прекалено малко, а и инвестицията ми е от сравнително скоро, че да мога да си извадя някакви генерални заключения. 

Какви са текущите Ви позиции?

Ще ги изредя спрямо теглото в портфейла, като започна от най-големите.

На БФБ:

Софарма имоти АДСИЦ, компанията ми с най-голямо тегло в портфейла, и втората ми акция която закупих на БФБ. Харесва ми че дивидентната доходност е стабилна и регулярна. Не ми харесва че вдигат капитала всяка година, но положителното е. че увеличението е винаги успешно, което говори за доверие в компанията.

Корадо България АД, компанията. донесла ми най-голям капиталов ръст за периода, и също раздаваща регулярен дивидент. От тази година Съветът на директорите реши да дава дивидент два пъти в годината, което също е много положително. Негативният момент при компанията е, че при една евентуална нова криза резултатите на дружеството ще пострадат, следвайки тези на недвижимите имоти (тъй като се занимава с производство на радиатори). Все пак смятам, че докато страната ни е конкурентна в производствения сектор, компанията има потенциал за развитие.

Софарма трейдинг, още една компания в групата на Софарма, която ми допада с нейното развитие и стабилен дивидент. Компанията се опитва да навлезе на пазара в Сърбия, като е дала заявка за по-голяма експанзия на целия Балкански полуостров. В последните години инвестира и в собствена верига аптеки, и в развитието на онлайн магазина си под бранда SOPharmasy. Силно се надявам компанията да продължи да подобрява резултатите си.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, компания, също инвестираща в офис площи в България. Притежава и няколко магазина на Mr. Bricolage, носещи регулярен доход. Компанията спечели търга за строителство на офис сграда в Тех-парка, която се приема не толкова добре сред инвеститорите на БФБ. Проекта е доста рисков, но ако се осъществи по план, би носил стабилни приходи занапред. 

В момента обаче компанията разочарова, и това се вижда от цената на акциите. Може би беше по-добре да се закупи работеща офис сграда, която да носи доход веднага. Мисля, че и комуникацията между компанията и миноритарните акционери може да бъде доста по-добра.

Хидравлични елементи и системи АД, също производствена компания от групата на Стара планина холд. Раздавала е дивидент в последните 15 години, което за мен е много важно. И при нея има вариант да влоши резултатите си при една евентуална рецесия в световен мащаб, но то кой ли не би ги влошил при лоши времена?

Градус АД - изключително големи очаквания имам към компанията. IPO-то ѝ беше тази година, като някои инвеститори смятат, че цената е била висока. Аз не мога да се наема да кажа дали това е така, но смятам, че трябва да ѝ се гласува доверие, най-малкото защото има разпознаваем бранд, а бизнесът ѝ е затворен цикъл - от яйцето, през фуража до пилето в магазина. 

Компанията е поела ангажимент да изплаща 90% от печалбата си като дивидент, което ако се спази, смятам, че ще накара доста хора, които сега са скептични, да си купят акции. Смятам, че БФБ има нужда от подобни компании, и се надявам мажоритарите да не разочароват инвеститорите, най-малкото защото над 1000 човека си закупиха акции, и няма да е добър знак, ако останат излъгани.

Стара планина холд АД, бивш приватизационен фонд, раздаващ дивидент през всички години от съществуването си. Един от малкото такива за съжаление. В последните няколко години подобрява резултатите си, като се надявам това да продължи.

М+С Хидравлик, също част от Стара планина холд и раздаваща дивидент. Неприятно впечатление лично на мен ми прави, че се вдига капиталът за избрани "директори" на цени, много по-ниски от пазарните. Т.е. могат да запишат акции на цени от 1 лв., които впоследсвие да продават на 7 лв. Това според мен противоречи на моралните норми и аз лично не бих си купил акции от компанията към момента. Все пак най-важното в една компания за мен е прозрачното управление, уважение към работещите във фирмата, обществото и миноритарните акционери.

Софарма АД, най-големият български фарма производител, навършващ 85 години тази година. Една от малкото приватизирани компании, които се развиват успешно, при това с българско управление и постоянно увеличаващи се резултати. Надявам се компанията да се развива успешно, но ако човек търси по-висок дивидент, може би по-подходящи са другите компании от групата - Софарма трейдинг и Софарма имоти.

Спиди АД, един от лидерите в куриерския бизнес в България. Също неприятно впечатление прави това увеличение на капитала на ниски цени за висшия мениджмънт. Перспективите пред сектора са големи, остава и Спиди да се възползва максимално от това. Аз лично намалих дела си в компанията, най-вече поради причините. които изтъкнах по-горе, а и ликвидността и е доста ниска.

Елана агрокредит, компания, занимаваща се с лизинг на земеделска земя. Раздават 90% от печалбата си като дивидент, като не мога да се наема да коментирам перспективите пред сектора. Към момента не се представя зле.

Адванс терафонд АДСИЦ, компания, занимаваща се с покупко-продажба и аренда на земеделска земя. Също задължена от закона да раздава 90% от печалбата си като дивидент. Аз лично смятам, че към момента не можем да очакваме голям ръст в цените на земеделската земя, както беше в последните 7-8 години, като това ще се отразява и на печалбата на дружеството. Все пак се надявам да не съм прав, и резултатите да се подобряват. И все пак няма пазар, който да върви само нагоре.

Монбат - един от българските производители на акумулатори, който в последно време влошава своите резултати. Плановете на компанията за разрастване бяха големи, но към момента те са само пожелателни. И все пак имат марка, която смятам всеки българин познава, а и имат доста голям износ, така че компанията има потенциал за ръст, друг е въпросът кога ще се случи той.

Чуждестранен портфейл - Daimler - компанията, производител на Мерцедес. Цената на акцията в момента е около 55 евро, което при близо 90 евро през 2015 г. си е сериозен спад. Освен това последният изплатен дивидент е 3,65 евро, което ако се репликира и догодина, е сериозна дивидентна доходност въпреки високия данък дивидент в Германия.

British American Tobacco. Тук смятам, че също има потенциал за ръст въпреки доста голямата капиталова загуба към момента. При една сделка за "мек" Brexit смятам, че всички компании, търгуващи се в Лондон, ще тръгнат нагоре. Дивидентът също е висок, като хубавото тук е. че той бива изплащан на всеки 3 месеца.

Telenor - скандинавските компании са ми приоритет в момента, като особено норвежките смятам, че ще са най-издръжливи по време на евентуална криза. Доводите ми са, че страната се слави като нетолерираща корупцията, което е много важно за доверието на инвеститорите. Насочил съм се специално към Telenor, защото имаха бизнес в България и ми бяха най-познати. С времето "намерих" и други подходящи компании, подходящи за инвестиране, към които да се насоча в бъдеще време.

Какво мислите за биткойн, чуждите борси, Expat SOFIX ETF, развитието на родната борса?

Към момента не бих вложил пари в биткойн, макар че бъдещето е в електронните пари и в блокчейн. Признавам си, че не съм особено запознат с тази технология, а не мисля, че трябва да се инвестира в нещо, само защото е "модерно" и защото е поскъпнало с еди колко си десетки процента. Точно така се получават „балоните", а когато те се спукат, не е приятно за никого. 

Друга причина, поради която не бих инвестирал в биткойн, е това, че за производството ѝ се използва толкова ток, колкото страна като Дания потребява за една година. Разбира се. може и да греша, но към момента това е мнението ми. 

p2p кредитирането също е от модерните в последно време инвестиционни решения, най-вече заради високата си доходност, често надхвърляща 10-12%, но ми е доста странно защо някой ще дава такъв процент, при положение че може да си набави банково финансиране на много по-ниска цена? Не искам да съм лош пророк, и се надявам това да са добри инвестиционни решения, но може би са подходящи за инвеститори с по-високо желание за риск. Аз не съм от тях. 

За чуждите борси вече казах, че така или иначе съм се насочил, просто не знам дали точно сега е удобният момент да се инвестира. Личните ми предпочитания са насочени към европейски и най-вече скандинавски компании.

ETF-ът върху Софикс без съмнение е добра новина за нашия пазар, но ако няма нови инвестиции отвън едва ли можем да очакваме някакъв сериозен ръст на нашата борса. Хубаво е. че вече се предлага и на борсата в Лондон, като това сериозно ще улесни потенциални чужди инвеститори, но, за да се случи това, ни трябва по-сериозен ръст на БВП, повече сигурност на инвестициите и най-вече върховенство на закона, което минава през съдебна реформа.

Каква е прогнозата Ви за борсите и за вашите позиции в следващите месеци и години?

Както казах и по-горе, смятам че пазарите особено в САЩ са на прекалено високи нива. Това, заедно с огромните дългове и очакваното повишаване на лихвените проценти, няма начин да не се отрази. Някои анализатори очакват корекция от 40 до 50%. Аз не искам да се наемам с такива прогнози, но също смятам, че рано или късно корекция ще има, въпросът е с колко, и най-вече кога. 

Хубавото на нашата борса е, че не се "набалончила", както през 2007 г. - 2008 г., но лошото е, че сме отворен пазар и една евентуална световна криза няма как да не се отрази и при нас. 

За моите позиции ще съм доволен дори и да нямам капиталов ръст, да си запазя дивидентна доходност от 6-7%, която да "бие" инфлацията. Между другото, точно инфлацията смятам, че трябва да накара хората да се замислят за инвестиции, защото при лихва в банка от 1% и инфлация от 4-5% те реално губят пари, без да го осъзнават.

До какъв процент загуба би държал акциите, или би постъпил като Бъфет - вечно?

Нямам точно определен процент на загуба, които би ме накарал да продавам на всяка цена. Може да ме накара някакво по-сериозно сътресение, недобри практики от компанията, скандали и т.н. "Овладяването" на компания от човек с недобра репутация за мен е сигнална лампа да продавам.

Доказано е, че по-подходящата стратегия за дългосрочните инвеститори е "купи и задръж", най-вече, за да се избегнат таксите от покупко-продажбата на акциите. И все пак няма лошо и да се спекулира понякога, когато човек се чувства сигурен в себе си, има усещането за определено събитие, което може да му помогне да спечели пари. Пожелавам успех на всички настоящи и бъдещи инвеститори на БФБ и на световните борси.

Интервюто не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още