IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oмразата към чужденците и мюсюлманите в Германия расте

44% от германците искат на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в страната

10:33 | 09.11.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната. В източните провинции подобно мнение изразяват дори половината от гражданите. Освен това почти всеки втори източногерманец е убеден, че федералната република е "пренаселена с чужденци в опасна степен". В западната част на страната това становище изразяват 35,6%. Това става ясно от едно ново изследване на тема "Авторитаризъм", проведено от Лайпцигския център за изследване на десния екстремизъм и демокрацията, пише Хелене Берс за Deutsche Welle. 

"В момента в източната част на Германия над 30 процента от хората са с ксенофобски нагласи", казва ръководителят на изследването Оливер Декер. От 2002 година насам Лайпцигският институт провежда представителни анкети за авторитарните и дясноекстремистки нагласи в Германия.

Изследователите установяват, че особено са се засилили предразсъдъците спрямо мюсюлманите, ромите и синтите. Оливер Декер подчертава, че срещу тези малцинства се надигат застрашителни агресии. Почти 60% от анкетираните смятат, че ромите и синтите са склонни към престъпления. А това е с 5% повече в сравнение с 2014 година. Същевременно над 44% от анкетираните са на мнение, че миграцията на мюсюлмани към Германия трябва да бъде забранена. През 2014 година това становище застъпваха 36,5% от германските граждани. Повече от половината германци (55,8 процента) дори казват, че заради многото мюсюлмани се чувстват като чужденци в собствената си страна. При това процентите в източната част на страната са значително по-високи от тези в западните провинции.

А какво е отношението към евреите в Германия? Съгласно изследването всеки десети германец е на мнение, че влиянието на евреите "и днес е много силно". Също толкова много германци смятат, че евреите имат нещо особено и странно в себе си, и затова "не се вписват особено добре в германското общество". Авторите на изследването предполагат, че много повече германци застъпват антисемитски позиции, но не се осмеляват да го признаят официално.

Оливер Декер предупрежва, че това развитие може да застраши демокрацията в Германия. 90% от анкетираните казват, че одобряват демократичната идея, само че много от тях свързват това понятие с нещо друго, а не с общество, в което всички хора имат равни прави и свободи. "Сред голяма част от населението е залегнала представата, че демокрацията може да бъде нещо като диктатура на мнозинството", казва Оливер Декер. А това само по себе си представлява заплаха за демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 28 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Дано тоя път да са съюзници с ***, та и те да спечелят най-после една война... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 60 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Германци и французи бяха много ербап да ни дават акъл как да интегрираме разни малцинства. Интересно - при тях тези малцинства бяха на практика изчезнали, няма да задълбавам защо и кога, кой се сетил - сетил.Като почнаха тези малцинства да ходят при тях почнаха да се замислят, като се изсипаха няколко милиона ислямисти, пак продъжиха да пеят старата песен (осонено политиците дето се возят в бронирани лимузини с нискочели пазванти с автомати). Народа почна да се замисля по-сериозно, въпреки масираното промиване по всички възможни канали.Един човек може да бъде лъган или да се самозаблуждава дълго време. За цял народ, при това доста о'правен като германците, такова лъгане от страна на медии и политици или самозаблуждаване няма как да продължи. Само най-промитите (и най-заплатените) сор'осту'тски тикви продължават да си пеят старите песни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 58 rate down comment 0
polki
преди 5 години
"еми още малко и кат дедо ни Хитлер ше ги натикат всички чаршшафи у едни фабрики" Не знам къде ще ги натикат, но впечатленията ми са следните. Преди 25 години като кацах на летището на Франкфурт хигиенистите бяха предимно турци с мустачки и жени със забрадки. Магазините и заведенията за храненене се държаха от германци, автосалоните също. 15-20 години по-късно по кетищата на Германия хигиенистите са руси и бели хора, а заведенията, магазините и автосалоните се държат от хора с тъмен цвят на кожата говорещи на развален немски език. Германците са вкарани по фабриките ;) ......... иначе е ясно, че съвсем скоро германците ще припознаят следващият Адолф, а пътя след това е известен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 6
khao
преди 5 години
мише, пиши на българси че не разбирам майчиния ти ромски :):) и ще вземеш да напишеш нещо умно без да разбереме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 19
michaelis12
преди 5 години
ти се прайш на луд ве нали видех достатъчно, твоя работа как искате седете си тъй и се опраайте тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
khao
преди 5 години
коментара ми важи еднакво и за Франция и ЮК и Бенелюкс и Италия (за Испания и Португалия нямам наблюдения)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Един плюс от мене ! До това доведе пословичната немска лакомия за евтина вносна работна ръка съчетано с "Deutschland kann das schaffen" на Меркел ! Да им е честито , бих казал аз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 63 rate down comment 5
khao
преди 5 години
тоест нивата на лицемерие е спаднал ? Щото те винаги са мразили чужденците, но поне сега си го признават ... тенденцията е добра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още