IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: На Витоша ще се подменят само лифтове, друго строителство няма да има

Въвежда се задължителен стандарт ISO за достъп на хора в неравностойно положение на плажовете на концесия

09:38 | 09.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Работната група, която е създадена към Министерството на младежта и спорта, и трябва да промени в Плана за управление на „Витоша”, цели да подобри достъпа до планината за софиянци. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя беше категорична, че няма да се допусне безконтролно строителство в планината.

„Планът трябва да се промени, за да се подменят старите лифтове и влекове, за да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категорична Ангелкова. 

Предвиден е изключително строг контрол и се гарантира, че ние ще следим за това, допълни тя.

При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015, каза още министърът на туризма. Тя поясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.

Този международен стандарт е приложим за плажове през сезона за къпане. Той поставя акцент върху значението на съоръженията за посетители с различни потребности. Ние насърчаваме стопаните на ивиците да предлагат повече удобства за плажуващите и през това лято вече имаше 82 плажа с рампи за достъп на хора с увреждания, монтирани от стопаните там, където релефът позволява.

Ангелкова посочи, че през последните години българският туризъм се развива изключително успешно. Ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. Общо за 2017 г. чуждите туристи у нас са близо 1,8 млн. повече спрямо 2015 г., като ръстът е 25%.

Министърът цитира данни, според които над 7,9 млн. са туристическите посещения на чужденци в България за периода януари-септември тази година, като отчетеният ръст спрямо същия период на миналата година е в размер на 5,5%.

„Трябва да се изгради допълнителна инфраструктура, освен в съществуващите курорти – Пампорово, Боровец и Банско, да насочим вниманието към зимните ни курорти в Стара Планина. Там има изключително добри възможности и хората се надяват на това, за да може тези региони да дръпнат в икономическото развитие”, каза Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... И кой е този алтруист, който ще подмени лифтовете и влековете за благото на софиянци? Цеко Минев ли? Хахаха... Айде стига глупости, Ангелкова! На Витоша има само една писта - "Витошко лале". Не броим "Стената", защото там трябват 1.5-2 м. сняг, за да покрие камъните и да става за обработване и каране. Колко скиори може да поеме "Витошко лале", за да излязат сметките на инвеститора, който трябва да подмени за нея поне два лифта - кабинковия от Симеоново и поне едната линия на "Академика" - всъщност, двата най-нови лифта на Витоша, които, ако ги сравняваме със строени през 60-те и 70-те години и още работещи с пълен капацитет лифтове из Австрия, Италия, Германия, Швейцария и Франция, са все още нови съоръжения. Въпросът е как са стопанисвани. Аз не съм чул някой да напира да подменя кабинковия лифт на Боровец, който е 5 години по-стар от симеоновския и работи в пъти по-интензивно от него, сиреч - би трябвало да е в пъти по-амортизиран...?А всъщност, лифтовете, около които се вдига най-много шум, са драгалевският и "Романски". Драгалевският няма отношение към ски-туризма, а "Романски" обслужва "Стената" - писта, която хронично и все по-рядко събира сняг за каране.Тогава? От какво ще се избият инвестициите на частник, който се кани да набута десетки милиони в нови лифтове? От едно "Витошко лале"? Щото едва ли много софиянци ще се наредят на опашка да се "повозят" на новия драгалевски лифт до Голи връх срещу 10-15 лв. на човек в едната посока - сега за стария, дето бил "Запорожец", според еко-министърчето, искат 8 лева.Начи, или ще требват нови писти, ама повечко биля, или некви други дейности... А зако не и неколко елитни жилищни кварталчета некой ден... Вече ги има над Бояна, има цяло ново село над Бистрица, има ново кварталче от неколко блокчета на "Шумако", срамежливо скрито у шумата... Защо не и на "Алеко"? Не днес-утре, ама все некога, когато поотшуми тупурдията и стадото заблее по други проблеми - горе е високо, много гледАли - малко разбрАли... Като в "Погребите" - парче от "Борисовата градина". Как се пънеше едно време един министър: "Това е парк, няма да допуснем строителство, районът ще се ползва само за спорт и отдих на софиянци - кълнем се!!!" И се почна - айде "София ленд", който си беше схема за придобиване на земята от некой си. Айде г-жа синята фурия Берберян с кортовете, айде едно хотелче "Грийнвил", айде една болница Токуда на амнайсе етажа... Ооо... начи могло! Айде едно бизнеспаркче - билдинг до билдинг... Ооо, я тука едно теренче остана да пустясва - то така или иначе вече сичко се застрои - я и едно жилищно кварталче със 7-8 блокчета за избрани... Е, едно време беше парк... Берберян вика, че било сметище и го отървала от мъките...То и еко-министърчето оня ден викаше, че Витоша била окаяна и е спешно време да я спасяват... Днеска лифтченце, утре две, после временни заведения, после постоянни, после хотелчета неколко и накрая - "Продавам луксозни жилища в новопостроен затворен комплекс "Алеко Витоша ризорт"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още