IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай се забавя четвърти пореден месец

Индексът на потребителски цени обаче запазват темпа си от септември

09:46 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай се е забавила през октомври за четвърти пореден месец заради по-слабото местно търсене и производствена активност. Това сигнализира, че Пекин може да въведе още мерки в подкрепа на растежа на фона на търговските търкания със САЩ, коментира Ройтерс.

Потребителските цени в същото време се повишават със същия темп през октомври като през предишния месец заради стабилните цени на храните, показаха официални данни на Националната статистическа служба от петък.

Индексът на производствените цени, показател за цените, които компаниите получават за своите стоки и услуги, се е повишил с 3,3% през октомври на годишна база спрямо увеличение от 3,6% през септември.

Резултатите съвпадат с очакванията на икономистите в анкета на Ройтерс. На месечна база индексът се е повишил с 0,4%.

„Нарастващите цени на вноса вероятно ще наложат известен възходящ натиск върху производствените цени, но не достатъчно, за да се спре забавянето на производствената инфлация“, коментира Чан Лу, икономист за Китай в Capital Economics.

Смятаме, че централните банкери ще обърнат повече внимание на доказателствата, сочещи, че базисният ценови натиск остава умерен и ще продължат да разхлабват политиката през следващите месеци, за да се засили икономическата активност“.

Инерцията на китайската икономика се забавя през последните месеца. Миналата седмица президентът Си Дзинпин призна, че втората по големина икономика се изправя пред „нарастващ низходящ натиск“.

Анализаторите са убедени, че както потребителската, така и производствената инфлация ще се забави до края на годината, докато икономиката на Китай се свива, а цените на суровините спадат, макар че продължителното обезценяване на юана ще наложи известен натиск нагоре върху цените на вноса.

Ако юанът отслабне още през следващите месеци, както очакваме, разходите за китайския внос ще продължат да растат. Имайки това предвид, влиянието върху местните цени няма да бъде голямо“, казва Лу.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 2,5% през октомври на годишна база, съвпадайки с данните от миналия месец и с оценките на икономистите.

На месечна база инфлацията се е ускорила с 0,2%, след като достигна 0,7% през предишния месец.

Статистиката отдава забавянето на месечната инфлация на спада в цените на храните, които са се понижили с 0,3% спрямо септември въпреки прекъсванията в доставките в резултат на наводненията и наличието на африкански свински грип.

Базисната инфлация, от която се премахват волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила с 1,8% на годишна база спрямо 1,7% предишния месец.

Китай си постави цел за потребителската инфлация от 3% през 2018 г., подобно на миналата година. Властите наскоро заявиха, че се очаква потребителските цени да останат в разумен диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още