IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Мутафчиев: Ръководството на БДЖ излъга за състоянието на железницата

Не се коментират важни въпроси, като например какво се случва с „Товарни превози“, посочи бившият министър на транспорта

10:51 | 09.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им“. Това мнение изрази по БНР Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта.

Investor.bg  припомня, че вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на бърда на директорите – Велик Занчев, подадоха оставка. В началото на ноември транспортният министър Росен Желязков назначи пълен одит на държавните железници. Според информация в медиите причината са съмнения за злоупотреби на най-високо ръководно ниво.

“От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта Петър Мутафчиев. – Седмица преди оставките от ръководството на дружеството декларираха пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро. Седмица след това идват всички тези проблеми.”

Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата.

“През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, посочи той и заяви, че е  наложително да се завиши контролът в тази посока.

Мутафчиев прогнозира, че след вътрешния одит, назначен от министъра на транспорта, ще излязат интересни неща, ако се покаже реалното състояние на БДЖ.

Той подчерта обаче, че не се коментират важните въпроси, като например какво се случва с „Товарни превози“.

Бившият министър на транспорта смята, че трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците.

„Време е да се наложат основните правила на корпоративното управление в държавните предприятия и най-вече в железопътното. Време е да сложим ред и правила. Важно е как ще подбереш хората. Важно е да изчезне максимално политическият елемент. Трябва да има ясни ангажименти за това в средносрочен план какво възнамеряват да постигнат, колко ще увеличат приходите, по какъв начин ще подходят, какви инвестиции ще се направят, какви гаранция, настоява Петър Мутафчиев. – От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ceneto
преди 5 години
съда трябва да се занимае с тия "мениджъри"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още