IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес старт: Тръмпономиката е събитието на годината

В България отново се заговори за балон на имотите. Има усещане за такъв, твърдят водещите на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria

13:03 | 09.11.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Николов и Живка Попатанасова. <em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Христо Николов и Живка Попатанасова. Снимка: Investor Media Group

Как се промени светът през последните три години? На този въпрос търсим отговор от лицата на единствената бизнес телевизия в България - Bloomberg TV Bulgaria, която тази година празнува третия си рожден ден.

В поредица от специални интервюта ще представим света през очите на журналистите от екипа, които следят икономиката, финансите и пазарите 365 дни в годината.

Първите ни гости са водещите на „Бизнес старт“ Живка Попатанасова и Христо Николов.

Живка Попатанасова и Христо Николов са водещи на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria – “Бизнес старт”. Живка е част от екипа на единствената бизнес телевизия в България от 2017 година. Преди това е била главен редактор, редактор, репортер и преводач в различни медии. Завършила е „Продуцентство и креативна индустрия“ в СУ „Климент Охридски“. Разработва теми, свързани с международната политика, бизнес мениджмънта и стратегиите, технологичното развитие и иновативните компании.

Христо се присъединява към екипа на Bloomberg TV Bulgaria през април 2018 година. Той е доказан бизнес журналист с богат опит в онлайн и печатни медии. Отразява икономическа тематика от 2002 година. Първите си стъпки в журналистиката прави във в. „Труд“, където е част от отдел „Бизнес“ близо десетилетие. След това е икономически коментатор в информационно-аналитичния сайт Clubz.bg и отговорен редактор в „Градът Медиа Груп“.

Кои са трите ключови събития, които имаха отражение върху света на бизнеса в последните 3 години?

Живка: Едва ли мога да определя като събитие ерата на технологичните компании, които водят човечеството към бъдеще, което все още ни се струва невероятно. Да вземем например човека зад Tesla Motors, SpaceX, Hyperloop и PayPal Илон Мъск – дръзкия предприемач и визионер, който промени няколко индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната.

През февруари електрическата кола Tesla Roadster беше изстреляна към Марс с новата ракета на Space X Falcon Heavy. Само преди няколко дни стана ясно, че Starman e надминала червената планета. На въпроса кога ще го видим отново – отговорът е – вероятно през 2091 г. Да не забравяме и Джеф Безос, който постави Amazon на върха и който също е описал визията си за колонии в Космоса.

Пазарът на електромобили е от най-бързо развиващите се. Наскоро Мъск обяви, че Tesla се сдобива с терен в Шанхай, където ще се намира новият ѝ завод за производство на електрически коли. Стъпването на компанията на китайския пазар обаче става в момент, в който Вашингтон и Пекин са в напрегнати отношения заради търговската война, което би повлияло на продажбите.

Така стигам до следващото събитие, което според мен се отрази на бизнеса. Протекционистката политика на Доналд Тръмп, която цели да ограничи икономическата сила на азиатската страна, излиза скъпо на бизнеса. Коалиция от американски бизнес групи стартира рекламна кампания преди междинните избори за Конгрес в САЩ, които следим тази седмица, за да информира гласоподавателите, че мерките на Вашингтон срещу Пекин и други страни струват по 1,4 млрд долара месечно на американския бизнес и на потребителите.

Остава да си зададем въпроса кой действително губи и кой печели от налагането на митата? Когато излязоха първоначалните резултати от частичните избори за Конгрес, си направих извода, че американците са отишли до урните, за да накажат Тръмп за решенията му, които промениха и бизнеса, и геополитиката.

Христо: В легендарния форум на „Investor.bg“ една от най-интересните теми е „Доналдът – ПРЕЗИДЕНТ!!!“. Беше създадена през 2015 г., месеци преди Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ, когато малцина гледаха сериозно на шансовете му срещу фаворита Хилъри Клинтън.

В глобален план едва ли има по-важно събитие от влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и политиката на протекционизъм (America First), която администрацията му започна и която прерасна в търговски войни с главен противник Китай. В миналото, когато страните са издигали „китайски стени“ от мита помежду си, това е водило до фатален край за търговци и експортно ориентирани производители. Сега ситуацията е по-сложна и дори американските лидери трудно ще сложат прът в колелото на глобализацията. Търговските бариери може да бъдат преодолени елегантно - ако китайските компании открият дъщерни предприятия в САЩ или в страни, които имат споразумение за свободна търговия с Щатите. Но пренастройването на бизнеса към Тръмпономиката ще отнеме време, което вероятно ще доведе до преразпределение на пазарни дялове.

Специално за бизнеса в България, значение има стабилността на банковата система, която устоя на кризата с КТБ. Търговските банки възстановиха доверието и продължиха да предлагат по-добри условия на корпоративните и индивидуалните си клиенти. Bloomberg Bloomberg

Третото ключово събитие за бизнес процесите в Европа, което би могло да се сложи под общ знаменател, това са мерките за справяне със замърсяването на околната среда, които /ще/ водят до най-различни ограничения – от ТЕЦ-овете на въглища през дизеловите автомобили до пластмасовите изделия.

Живка, в България ти следиш темата за образованието. Успява ли то да е в крак с модерните тенденции в глобален мащаб?

Живка: Съществен е начинът, по който работи образователната система у нас. Създаваме ли нови модели, подготвяме ли младите за динамичните тенденции и трансформации – все въпроси, на които търся отговори в сутрешния блок от водещи експерти, преподаватели и представители на институции. Не искам да бъда настроена негативно, но според последния доклад на Европейската комисия българските ученици заемат последните места по четене, математика и науки. Броят на тези, които напускат училище, продължава да бъде висок, а по-голямата част от учителите у нас се доближават до възрастта за пенсиониране.

Статистиката показва, че имаме огромна нужда от реформи в образованието, които да върнат учениците в клас, да ги мотивират и да ги подготвят за бъдещото им развитие. Необходими са усилия и за привличането на млади учители към системата. Те биха имали поглед върху промените в сектора, а също биха приложили по-съвременните образователни модели.

Интересуваш се и от тематиката, свързана с професиите на бъдещето. Как ще повлияе навлизането на новите технологии на пазара на труда?

Живка: Да, професиите на бъдещето са нещо, което ме вълнува. Все повече се задава въпросът дали заради изкуствения интелект ще изчезнат професии от нашето време, дали автоматизацията ще застраши работните ни места. Има доклади, според които част от професиите, които ще се практикуват през 2030 г., вече съществуват. Инженер на изкуствен интелект – компаниите ще имат нужда от специалисти, които създават и управляват роботите. Струва ми се, че промените са естествени заради бързия напредък и иновациите. Ще ни се налага да се адаптираме непрекъснато, да усвояваме нови умения, да сме гъвкави и може би това ще ни създава дискомфорт, но това не значи, че ще се лишим от своите ценности и идентичност. Вярвам в прогреса, но и в силата на човешкия ум. Пазарът на труда ще се нуждае най-вече от него. Той ще има все по-голяма нужда от способностите, които не могат да бъдат възпроизведени от машините.

Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
добри божилов е стар интернетен *** известен на всички ... даже ако не се бъркам се беше кандидатирал ор Партията на Барека ил на Яне .. абе една от тия дето са за патерица на ДПС ... така че не ми ги хвали тия, дай нещо от някой грамотен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
тъъъп, Мадуро не е собственик на Венецуелското злато !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Бизнес старт: Тръмпономиката е събитието на годината Аз мисля друго:Английската централна банка отказа да върне 14 тона злато на Венецуела И ние държим 20 тона там"Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска да изтегли от Великобритания 14 тона злато, депозирано от страната му там.И получи отказ.Първо го мотаха 2 месеца, с аргумента, че не могат да намерят застраховател, който да издаде полица за транспорта.Сега директно отказаха, защо не знаели за какво Мадуро ще ползва златото.Сякаш е тяхна работа за какво един собственик ще ползва собствеността си.Ударът е брутален, по същество се краде от една закъсала държава, просто защото не върви по свирката на Вашингтон и се опитва да е свободна. Заради това, САЩ са наложили санкции, които сриват икономиката на Каракас.Сега и директно им присвояват златото.Да припомним, България има общи 40 тона златен резерв, от които половина стоят в Лондон. Това са около 800 милиона долара по днешния курс.Уж сигурно място, уж финансов център на света.Реално леговище на крадци и престъпници.Като се запитате защо те са по-богати от нас ето затова защото винаги и всякога са крали. За запада кражбата е начин на животИ ние напираме да ставаме все по-западниДобри Божилов, Komentari.com"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
при положение че апартамент в младост струва повече от средна по размери къща с двор в САЩ, дали е само усещене за балон, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
не *** ги прецака, щото не донесоха турбини за Крим ... :):) и понеже *** не произвеждат нищо, изпрати иракчаните при протежето си Дони ... Моя фейк нюз е по добър от твоя фейк нюз, йо ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Ясно е, американският президент Доналд Тръмп е със стопански провал.С ежедневни държавни заеми за около 3 милиарда долари президентът Доналд Тръмп успява да спаси САЩ от финансов крах. Източникът за актуалните щети в САЩ са вредните намеси на Федералния резерв, ала обществена отговорност за тези щети е на президента Доналд Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Говорят за професии в бъдещето и проявяват вълнение и загриженост за тях. В бъдещето няма да има нищо друго освен професията на професионален революционер. Огромната маса ще е без работа, няма как да бъдат заети в сферата на изкуствения интелект - колкото и да е изкуствен, все пак си трябва и малко естествен от страна на работещите. Ще има пълно опростачаване на населението, за да може да понесе всичко това. Освен недоволство, човек няма да изпитва нищо друго. Правителствата ще бъдат принудени да изграждат бутафорни крайцери под път и над път, които да гърмят по примера на Великата октомврийска революция, за да има хората с какво да се занимават. Каквито и блага да падат от небето, човекът ще е доста закъснял с еволюцията си, за да съумее да седи по цял ден с отворена уста и да чака да му влезе нещо. Навремето в казармата имаше догма, съобразно която никой войник не биваше да остава без занимание, било то и най-безумното. Защото иначе пощурява, така е устроен човекът. Какъв Homo очакват апологетите на идващите времена, знае само Делфийският оракул. Седем милиарда нищоправци, за които няма да е необходимо да могат нито да четат, нито да пишат, си е вълнуваща перспектива. Останалите един милион ще поддържат изкуствения интелект, който изкуствен интелект в един момент ще може и да се самоподдържа. И накрая ще стане точно това, от което Стивън Хокинг се опасяваше приживе - мързеливи роботи ще къркат по цял ден в кръчмите, а човеците с препаски на слабините ще издават нечленоразделни викове и ще ги замерят с банани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
ДЕМОКРАТУРА или Диктатура на демокрациятаП.п.: Дедо Дони прецака със заповед SIEMENS с 5 000 000 000 евро - със заповед към иракското правителство да скъсат договор и да го сключат с янките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още