IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът не иска повишаване на цената на нощния труд

Работодатели предлагат промяната да бъде част от бъдещи преговори в областта на трудовите отношения

18:39 | 09.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателските организации са против нарастване на добавката за нощен труд, предложена от КТ „Подкрепа“. Това се посочва в становище на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

За бизнеса предложението не е приемливо, защото не е обвързано с някакви обективни показатели (например ръст на производителността на труда за съответния период или друг обективен критерий).

Според наредбата от 2007 г. „За всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 6,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв.“.

От КТ „Подкрепа“ предложиха цената нанощния труд да се увеличи десетократно – на 2,55 лева.

Според бизнеса обаче промяната в заплащането на нощния труд би могла да бъде част от бъдещи преговори в областта на трудовите отношения.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели напомнят, че отдавна настояват за отпадане на добавката за т.нар. „клас прослужено време“, отпадане на задължението за заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и др. ) и настояват всички въпроси да бъдат разглеждани успоредно.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още