IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед и напрежението около Италия и Brexit оставиха на червено европейските борси

Инвеститорите бяха повлияни от нарастващото триене между Брюксел и Рим, както и от предстоящата среща на британското правителство през почивните дни

20:15 | 09.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето европейски борси приключиха последната сесия от седмицата с понижения на фона на решението на американската централна банка от четвъртък и напрежението между Брюксел, от една страна, и Рим и Лондон от друга, съобщава CNBC.

Решенията на инеститорите през днешния ден бяха повлияни от доклада на Фед, излязал в четвъртък, от който става ясно, че централната банка на САЩ ще продължи с политиката на повишаване на лихвените проценти, както през декември, така и през 2019 г. 

Друга тема във фокуса на пазарите беше и изявлението на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК), надзираващ еврото, Валдис Домбровскис, който сподели пред медиите, че обмисля процедура за прекомерен дефицит срещу Италия, ако Рим не промени бюджета си до 13 ноември.

Домбровскис каза, че Европейският съюз все още очаква официален отговор на итанианското правителство, свързан с въпроса за справяне с тежкото финансово състояние на Италия.

Също в петък италианският министър на финансите Джовани Триа заяви, че Рим ще се придържа към основните стълбове на своя бюджет, независимо от искането на ЕК за неговото ревизиране.

По думите на Триа правителството е заето с подготвянето на отговор за Брюксел по отношение на най-спорните точки от бюджета, като намерението на Рим е да се придържа към своите виждания.

Инвеститорите очакват и събранието на правителството на Великобритания, което ще се проведе през почивните дни, за да бъде обсъден въпроса с напускането на Обединеното кралство от ЕС.

В тази връзка председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в четвъртък, че се надява на пробив в преговорите за Brexit в рамките на няколко дни.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,37% до 365,74 пункта, като акциите на  компаниите от повечето сектори приключиха на червена територия.

Акциите на автомобилните компании поевтиняха с 1,89 на сто, а книжата на предствителите на петролния сектор отметнаха 1,41% от стойността си.

европа европа

Френската компания Rubis отбеляза сериозен спад в стойността на акциите, като приключи сесията с понижение от 11,22  на сто.

Акциите на банките също поевтиняват с 1,17 на сто.

На Лондонската борса местният измерител FTSE отчете спад с 0,49% до ниво от 7105,34 пункта.

Германският показател DAX успя да приключи на зелена територия, като прибави минималните 0,02% към стойността си, достигайки ниво от 11 529,16 пункта.

Във Франция индексът CAC отметна 0,48% от стойността си и завърши сесията при 5106,75 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още