IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафаеле Петруци: Дигитализацията на бизнеса е основно предизвикателство пред данъчната политика

Друг подобен фактор са финансовите трансакции като кредитите, смята директорът на Центъра по трансферно ценообразуване

22:27 | 09.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Високата дигитализация на бизнеса е основно предизвикателство пред международната данъчна политика, заяви директорът на Центъра по трансферно ценнообразуване към  Виенския икономически университет Рафаеле Петруци в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него темата се развива добре на глобално ниво, но за момента голямо предизвикателство представляват големите технологични компании като Facebook и Google, които „генерират висока стойнст и е трудно да бъдат обложени”. 

„Много държави променят законодатеството си като взимат едностранни мерки”, смята Петруци.

Друго предизвикателство са финансовите трансакции като кредитите, смята той, като международните организации също променят своите насоки в тази област.

„Поради тази причина са наложени нови разпоредби и споразумения за ценообразуване между данукоплатците и администрацията. Документацията за трансферното ценообразуване също е важен фактор в случая”, добави Петруци.

По неговите думи България следва промените в международен план и доказателство за това е фактът, че от началото на седмицата вече същестува проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

„Предвиждат се определени предприятия да изготвят документация за трансферно ценообразуване с дефинирано съдържание съгласно международните стандарти”, сподели още Петруци.

Според него всички данъкоплатци отговарящи на критерии, като това да имат нетни приходи от продажби за предходната година в размер над 16 млн. лв и балансова стойност на активите  над 8 млн. лв трябва да изготвят местно досие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още