IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Победител от междинните избори в САЩ са самите избиратели

Според Маргарита Асенова долната камара ще може да държи под контрол Доналд Тръмп и да разследват определени действия, които нарушават законите

10:49 | 10.11.18 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Победителят от междинните избори в САЩ са избирателите, заяви политологът от Вашингтон Маргарита Асенова в интервю пред БНР.

Резултатите от вота показаха, че Демократическата партия печели мнозинство в долната камара на Конгреса, а Републиканската остава с горната в тандем с Белия дом. 

„Избирателите искаха конгрес, който да може да държи президента под контрол, под обществен контрол. Сега долната камара ще има това право, ще могат да правят всякакви искания към правителството, включително и да разследват определени действия, които според тях са подозрителни или в нарушение на закона“, смята Асенова.

Според нея представянето на демократите може да се нарече „синя вълна“:

„Синята вълна“ е не само налице, но тя е налице и с друго лице – около 101 жени избрани в конгреса. Това за първи път се случва. Повечето лица, които се появяват като победители, са жени – и от едната, и от другата партия, но особено от демократите. Това вече е реакция на политиката на Тръмп, на неговото отношение към жените, на неговото отношение към малцинствата, и на решителността на жените да вземат мерки. Тази увереност и решителност на жените са нещо ново. Това е истинската вълна“, подчерта политологът.

Асенова отбеляза, че изборният резултат ще се промени още малко. Според нея е вероятно съставът на Сената да остане същият, а е възможно Републиканската партия да вземе 1-2 места повече. Бройката на сенаторите зависи от нагласите на хората във всеки щат, подчерта политологът и добави, че се променя ситуацията в много от щатите.

“Очаквам, че демократите ще се опитат да прокарат закони, които те поддържат. Очаквам също, че Тръмп може да заработи с тях. Това е нож с две остриета за него, защото той може да бъде видян от неговите поддръжници като поддържащ демократите и работещ с тях, отколкото като чист републиканец. Това е една от критиките към Тръмп от самото начало. Истината е, че ще има много по-голяма прозрачност на управлението сега. Каква роля ще изиграе това в президентските избори е много рано да се каже“, коментира още Асенова.

Тя очаква Конгресът да има силно становище за санкции срещу Саудитска Арабия. По думите ѝ Тръмп ще заеме позиция на човек, който е готов да работи и да прави сделки с Конгреса. Тя смята, че следващите две години ще са години на голяма конфронтация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още