IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС приветстват напредъка в дискусиите по премахването на визите за европейци

На срещата във Вашингтон бяха поставени също въпросите за сътрудничеството в достъпа до електронни доказателства, за охраната на границите и киберсигурността

14:30 | 10.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Европейският съюз (ЕС) приветстват напредъка по пътя към премахването на визите за гражданите на България, Хъртватия, Кипър, Полша и Румъния. 

На среща във Вашингтон представители на ЕС и САЩ разговаряха по темите за напредъка по премахването на визовия режим, като сред участниците изпъкват имената на главният американски прокурор Матю Уитакър, министърът по вътрешната сигурност на САЩ Кристен Нилсън, както и еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. 

Бяха поставени също въпросите за сътрудничеството в достъпа до електронни доказателства, за охраната на границите и киберсигурността, за защитата на изборите от външно влияние, за обмена на данни за пътниците с въздушни превози.

Участниците обсъдиха и разпространението на синтетични наркотици.

Миналата година Европейската комисия (ЕК) настоя за "незабавен напредък" по въпроса с пълното отпадане на визите за гражданите на ЕС.

Досега комисията се въздържа да изпълни задължението си да предложи да бъдат въведени отново визи за граждани на САЩ, които пътуват до ЕС, заради липса на еднаквост в двустранния визов режим.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още