IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit пречи сериозно на иновациите в европейския транспортен бизнес

Европейската автомобилна индустрия инвестира 54 млрд. евро в иновации всяка година, но тенденцията около разкола между Брюксел и Лондон е към прогресивен спад

17:00 | 10.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Brexit пречи среиозно на иновациите в транспортния бизнес в Европа, като отклонява вниманието от големите технологични предизвикателства, с които се сблъсква индустрията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Технологични ръководители в германските автомобилни концерни BMW и Volkswagen твърдят, че раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) може да доведе до изоставането на региона от Азия и Америка, тъй като тя нарушава операциите, заплашва сътрудничеството в изследователската дейност и източва ресурси. 

“Дебатът около Brexit влияе на цяла Европа, като не се очаква тя да постигне технологично развитие”, посочва Мартин Хофман, главен информационен директор на Volkswagen, цитира CNN. “Това ни разсейва”, добавя още той.

Европейската автомобилна индустрия инвестира 54 млрд. евро в иновации всяка година, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това я прави водеща индустрия в Европа от гледна точка на инвестирането в изследователска и развойна дейност на Стария континент.

Тази година обаче инвестициите са под тази сума. Обществото на моторните производители и търговци посочва, че инвестициите в нови модели и фабрики във Великобритания са спаднали с 47% през първата половина на 2018 г.

Индустрията вече има участие и в надпреварата за развиването на електрическите превозни средства и автономните автомобили.

“От технологична гледна точка в момента бъдещето се пише в Китай и САЩ”, смята обаче Хамънд.

Великобритания и ЕС все още не успяват да договорят напълно условията на едно бъдещо споразумение за Brexit, което създава все повече притеснения за бизнеса от възможността Кралството да напусне блока без сделка.

Британската автомобилна индустрия изчислява, че новите вносни мита в такъв случай ще струват най-малко 5 млрд. евро на сектора. Хаотичен Brexit притеснява и производителите, които смятат, че това ще доведе до сериозни забавяния и цялостно объркане на веригите им на доставка.

Старши вицепрезидентът по електроника на BMW Кристофър Гроте вижда Brexit като “много негативно нещо”.

Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още