IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия оправда кмета на Рим и предотврати криза в движението "Пет звезди"

Вирджиния Раджи беше обвинена в даване на фалшиви показания по време на друг съдебен процес за назначаването на високопоставен представител на кметството

17:30 | 10.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италиански съдя оправда кмета на Рим Вирджиния Раджи след обвинение, че е дала фалшиви показания по време на друг съдебен процес за назначаването на директора на градския туристически отдел Ренато Мара, съобщава Ройтерс.

Съдебното решение предотврати евентуална криза в редиците на движението „Пет звезди”, чийто председател и италиански вицепремиер Луиджи ди Майо постави ултиматум на управляващата коалиция, предупреждавайки я, че тя може да се разпадне ако не бъде постигната договорка по промените в правилата за преследване на обвиняеми. 

Раджи бе избрана за кмет през 2016 г. с гласуване, което тогава беше отчетено от италианските медии като своеобразен пробив на антисистемното движение, което винаги се е промотирало с чист имидж.

Още тогава Вирджиния Раджи обеща да прочисти италианската столица от корупционни практики и административни злоупотреби.

Управителката на Рим беше обвинена, че е дала неверни показани по време на процеса, свързан с назначаването на директора на градския туристически отдел Ренато Мара, брат на един от най-близките ѝ помощници.

Етичният кодекс на „Пет звезди” гласи, че избраните от него длъжностни лица трябва да подадат оставка ако бъдат осъдени, което означава, че Раджи щеше да бъде принудена да се оттегли от своя пост ако съдията беше взел решение в неин ущърб.

В края на октомври хиляди граждани на Рим излязоха на протест срещу лошото управление на Раджи, обвинявайки я в немърливост, с искане за нейната оставка.

Демонстрантите я обвиниха за западналата инфраструктура – непочистени улици, остарели автобуси от градската транспортна мрежа и лошата хигиена заради ненавременното събиране на битовите отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още