IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Желязков: Протестите за цените на горивата не са към правителството

Хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си, смята Иван Нейков

09:49 | 12.11.18 г. 13
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестите за цените на горивата не са адресирани към правителството. Кабинетът няма отношение към цени, които зависят от международните пазари. Това коментира по Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков по повод протестите в неделя.

Вчера национален протест се проведе в 36 града в страната. Хората излязоха заради високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили, като протестът прерасна в недоволство срещу бедността и лошото качество на живот у нас.

По думите на транспортния министър няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов.  Други не са адресирани - като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение за процеси, които се случват извън страната. "Това е създаване на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат", каза Желязков.

Според него правителството изпълнява програмата си. “Когато правителството изпълнява програмата си, тогава недоволството е по принцип, то не е адресирано към неизпълнение на ангажиментите ", обясни министърът на транспорта. Според него предпоставки за криза няма. 

"Нито има правителствена криза, нито има парламентарна такава. Имаме най-щедрия като насоченост на политики проектобюджет за 2019 година, имаме яснота за растежа, който икономиката ще реализира, имаме рекорден брутен вътрешен продукт", каза още Желязков. 

Конституцията казва, че държавният глава е олицетворение на единството на нацията. Тогава, когато нацията не демонстрира единство, то и олицетворението няма как да демонстрира такова. Президентът не е и никога не е бил обединител и не са такива конституционните задачи”, каза Желязков по повод речта на Румен Радев по повод 10 ноември.

На площада се появява една нова генерация хора – по-информирани, повече пътували, с повече претенции, така че вероятно ще бъдем свидетели на една гореща есен”. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира протестите от неделя в студиото на „Здравей, България”.

Според Нейков отчасти напрежението се дължи на изгубения диалог. „Това е протест на несбъдналата се средна класа – това са хора, които имат оценка за себе си, знаят си цената, недоволни са, че не могат да получат цената на своя труд . Една част от проблема е заради загубения диалог, много от решенията, които имат конфликтен потенциал, не получават разумни обяснения отначало”, коментира Нейков. Той даде за пример решението за увеличаване на максималния осигурителен праг, което не е било подложено на широка обществена дискусия – при много хора, без това да ги засяга, предизвика негативна реакция, смята Нейков.

По думите му обаче хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си. Нейков обаче смята, че дори партиите от опозицията, които традиционно яхат всеки протест, не биха изпълнили някои от исканията – като това за намаляване на ставката на ДДС за горивата.

Според Нейков управляващите ще започнат да разговарят с отделните групи от протестиращи и да възстановят диалога.

"Това, което се случва е нормално, хората с право протестират. Не очаквам да постигнат нещо по отношение на исканията, които имат, но до политически трусове е много вероятно да се стигне", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По отношение на цените на горивата бившият министър-председател на България Стефан Софиянски подчерта, че протестите на гражданите трудно могат да променят нещо, тъй като става въпрос за пазарни механизми.

"Това недоволство обаче показва, че сред обществото има голямо напрежение, което идва от несигурността на управляващите. Налице е едно нестабилно правителство", каза Софиянски. Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че имайки предвид непрекъснатото покачване на цените у нас, може да се смята, че в държавата ни е пред прага на икономическа криза.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Факт! Протестиращите не са от прогресивната младеж, не се затварят аули, не се блокира дейността на уневерситетите, не се развяват транспаранти от мостовете(в стил Грийнпийс). Скачащите са основно от работническата класа, с осигурителен доход под максималния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
pass
преди 5 години
Никой не знае защо протестира, просто в тази страна има все още много комунисти, които се опитват да клатят стабилитета на управлението. Повишаващите се цени не са лошо нещо, напротив, ние като част от ЕС се стремим към това, защото се опитваме да постигнем поне 2% инфлация, каквато е общоевропейската цел. А инфлация се прави с растящи цени. И затова и вдигаме заплатите къде с 10%, къде с 20%, и това на година. Хората така усещат стабилитета и живеят по-добре. И накрая за благодарност се опитват да протестират, типично по нашенски. Затова може би е време да организираме едни контрапротести водени от младите и красивите, за да подкрепим пак евроатлантическото ни управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
s3
преди 5 години
Браво, добре е да се каже, че протестите не са срещу правителството, а по-скоро че дори и протестиращите не знаят защо протестират. Може би са подведени от президента ни г-н Радев, който вместо да подкрепя управлението ни както каза г-н Цветанов, той се опитва да помага на опозицията. Така че, нека да се снишим, хората попротестираха, време е да се работи, а те протестите ще отшумят, защото не са правилни като тези на младите и красивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още