IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата вълна протести – дежавю или нещо съвсем ново

Политолози и социолози коментират корените на общественото недоволство, изразено с протестите вчера

12:45 | 12.11.18 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вчера национален протест се проведе в 36 града в страната. Хората излязоха по площади и блокираха възлови пътища заради високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили, което прерасна в недоволство срещу бедността и лошото качество на живот у нас.

Политолози и социолози коментират къде са корените на общественото недоволство. Някои виждат във вчерашните протести желание за смяна на властта, а други - принуждаването ѝ да изпълнява ангажиментите си пред хората.

"Държавата съществува в изключително разделение в момента, а това разделение предполага недоволство, защото неравенствата са изключително големи", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова по bTV във връзка с протестната вълна у нас. 

По думите на социолога Андрей Райчев в тези протести виждаме разликата между „Не издържам” и „Не искам повече да живея така”, като сегашните протести са по-скоро изразител на второто гледище. „Не са бедни хора, не са роми, не са хора със застрашено социално положение, не са политически организирани, не са столичани”, каза той за профила на протестиращите.

“Страната е в скандали от около година, най-малко всяка седмица. Болестта е минала от скандали към протести”, отбеляза той и изрази мнение, че най-късно до местните избори ще се наложи да избираме предсрочно и нов парламент.

Христова вижда в общественото недоволство не желание за смяна на властта, а за принуждаването й да изпълнява ангажиментите си пред хората: „В последния месец се случиха неща, които са изключителни гафове, които слагат кръст даже на постиженията на целия преход – като изказванията на Валери Симеонов, като вдигането на цените или как се наказват коли вместо хора”.

Тя съзря в критичното обръщение на президента Румен Радев призив за промяна на системата в посока президентска република чрез енергията на улицата. Райчев обаче е на мнение, че по-скоро държавният глава се опитва да се идентифицира с народа - ако следва друг план, то би било осъдително. 

  

Пред БНР политологът Любомир Стефанов коментира, че със сигурност има някакъв политически интерес зад целия протест и цялата тази ситуация. “Подобен род организация спонтанно в социалните мрежи не може да се получи. Тук има някаква структура, която е мобилизирана – категорично. Въпросът е да разберем каква. Това със сигурност са хора, които са в близост с някоя или няколко от партиите“, коментира политологът и добави мнението си, че на БСП много й се иска да може да организира такова нещо.

Любомир Стефанов смята, че протестиращите майки на деца с увреждания няма да успеят да свалят Валери Симеонов от поста му. Освен това премиерът Борисов не иска да рискува крехкостта на коалицията.

Всяко служебно правителство може да инициира проверки на предходните министри, заемали постовете, припомни политологът и добави: „Едно служебно правителство, доминирано от БСП, би могло да започне да разплита предполагаема и хипотетична мрежа на конфликт на интереси, злоупотреби и всичко останало, за което президентът само намеква“.

Дори и да не падне под тежестта на сегашните протести, управленската конструкция е обречена да рухне, каза по радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му кабинетът „Борисов 3“ няма да изкара целия си мандат, защото конструкцията на властта не е устроена, че да издържи на сериозна политическа криза.

Най-разумното действие на премиера Борисов би било да събере европейските и парламентарните избори в едно с цел доизкарване на зимата, обясни политологът.

„Според мен няма конспиративна схема, в която президентът Румен Радев да участва с цел да се „катурне“ прословутата стабилност на управляващите. Има събиране на действия, които произтичат от една обща причина. Тази причина е поведението на властта. Сякаш върхушката на властта, група хора от управлението на държавата, всеки ден се събират и обсъждат един-единствен въпрос: „Какво да направим днес, за да подразним българския народ?“. От седмица наред те всеки ден правят такива фрапантни неща, които гарантирано дразнят хората. Това дразнене се отразява както в протестите, така и у президента, който от самото начало на встъпването си в длъжност чува всичко, което хората не харесват“, обясни проф. Евгений Дайнов.

Той коментира още, че словесните престрелки между президента и управляващите промениха своя контекст на фона на протестите. Бойко Борисов има сериозен проблем, тъй като неговите очаквания все по-драматично се разминават с реалността, от което личи и неспособността му за адекватна реакция, каза още проф. Дайнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
но да, облога тече :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ако е яануари изборите идват към април-май ... та по скоро март, зада се паднат изборите през летния сезон, че да няма случайно активност над 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
JackDaniels
преди 5 години
лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Ок, ти казваш януари, аз казвам по-нататък, ако въобще се случи. Облогът тече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 26 rate down comment 6
Shadow1
преди 5 години
Оф, хората протестират за глупости, това че нафтата била скъпа е пълна глупост и си хабят изстрела напразно. Да протестират че прага за регистрация по ДДС е нисък, че съдебната реформа е до никъде от 5 години, че малките фирми са затрупани с 100 глупави изисквания и вместо да си гледат работата те гледат как да заобиколят закона, за електроното правителство че е до кривата круша също. Това са неща които имат голям потенциал да подобрят стандарта а не нафтата че била 2.30лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 5
khao
преди 5 години
ще прескочи само нова година, че трябва да преразпределят излишъка с шиши, а това се случва между коледа и нова година като всички "бензин-протестъри" празнуват, после пада само и после пак го избираме, но с друга патерица. и боко излиза и казва, ето че ме искате на власт !Ае да видим дали ще позная :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Е няма, ще прескочи зимата. Ето го, средата на ноември e, ако се случи да има повече снежец и после да стегне...не си става за подскачане. А и това с високите сметки за отопление го играхме, ЧЕЗ е в процес на продажба, така че отпада тази линия на протестиране...и то какво остана. Кое е това значимо нещо, пряко засягащо масовката, че да я накара да мръзне по улиците, ако случи студена зима?Виж, ако вътрешнокоалиционно се изпокарат, без натиск на тълпата...може. Иначе не виждам възможност под уличен натиск да се огънат близките месеци. Каква ще им е каузата на протестиращите? Вдигането на макс осиг доход :) !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 8
data
преди 5 години
Единствения който печели от падането на правителството СЕГА е Бойко Пожарната и Цвъко Апартаментчето - всичко останало са празни приказки не свързани с реалността !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 5 години
всъщност въпреки драматичните му писания аз пък си мисля че правителството ще падне до 2-3 месеца ... с3 се издаде преди няколко дни без да иска, също така имам едни близки познати от една синя футболна агитка дето почнаха да ги викат пак по протестите, предишния път като се случи това Боко сдаде власта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Мале, човек...надявам се(че втората част от творбата) да са впечатления на "един приятел",а не да са с автобиографичен привкус, че то много тъжно :( И най измъченият човечец, като го питаш на 70 години как му се е струвал животът до сега, казва че е бил хубав. Така че горе главата, това са битовизми, а животът ни се простира извън плащането на сметки, има преживявания, емоции...Не се предавай, има смисъл, сега не го виждаш, но след време ще го оцениш.ПС Предадено по натурастиличен начин, който пълни очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още