IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата вълна протести – дежавю или нещо съвсем ново

Политолози и социолози коментират корените на общественото недоволство, изразено с протестите вчера

12:45 | 12.11.18 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вчера национален протест се проведе в 36 града в страната. Хората излязоха по площади и блокираха възлови пътища заради високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили, което прерасна в недоволство срещу бедността и лошото качество на живот у нас.

Политолози и социолози коментират къде са корените на общественото недоволство. Някои виждат във вчерашните протести желание за смяна на властта, а други - принуждаването ѝ да изпълнява ангажиментите си пред хората.

"Държавата съществува в изключително разделение в момента, а това разделение предполага недоволство, защото неравенствата са изключително големи", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова по bTV във връзка с протестната вълна у нас. 

По думите на социолога Андрей Райчев в тези протести виждаме разликата между „Не издържам” и „Не искам повече да живея така”, като сегашните протести са по-скоро изразител на второто гледище. „Не са бедни хора, не са роми, не са хора със застрашено социално положение, не са политически организирани, не са столичани”, каза той за профила на протестиращите.

“Страната е в скандали от около година, най-малко всяка седмица. Болестта е минала от скандали към протести”, отбеляза той и изрази мнение, че най-късно до местните избори ще се наложи да избираме предсрочно и нов парламент.

Христова вижда в общественото недоволство не желание за смяна на властта, а за принуждаването й да изпълнява ангажиментите си пред хората: „В последния месец се случиха неща, които са изключителни гафове, които слагат кръст даже на постиженията на целия преход – като изказванията на Валери Симеонов, като вдигането на цените или как се наказват коли вместо хора”.

Тя съзря в критичното обръщение на президента Румен Радев призив за промяна на системата в посока президентска република чрез енергията на улицата. Райчев обаче е на мнение, че по-скоро държавният глава се опитва да се идентифицира с народа - ако следва друг план, то би било осъдително. 

  

Пред БНР политологът Любомир Стефанов коментира, че със сигурност има някакъв политически интерес зад целия протест и цялата тази ситуация. “Подобен род организация спонтанно в социалните мрежи не може да се получи. Тук има някаква структура, която е мобилизирана – категорично. Въпросът е да разберем каква. Това със сигурност са хора, които са в близост с някоя или няколко от партиите“, коментира политологът и добави мнението си, че на БСП много й се иска да може да организира такова нещо.

Любомир Стефанов смята, че протестиращите майки на деца с увреждания няма да успеят да свалят Валери Симеонов от поста му. Освен това премиерът Борисов не иска да рискува крехкостта на коалицията.

Всяко служебно правителство може да инициира проверки на предходните министри, заемали постовете, припомни политологът и добави: „Едно служебно правителство, доминирано от БСП, би могло да започне да разплита предполагаема и хипотетична мрежа на конфликт на интереси, злоупотреби и всичко останало, за което президентът само намеква“.

Дори и да не падне под тежестта на сегашните протести, управленската конструкция е обречена да рухне, каза по радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му кабинетът „Борисов 3“ няма да изкара целия си мандат, защото конструкцията на властта не е устроена, че да издържи на сериозна политическа криза.

Най-разумното действие на премиера Борисов би било да събере европейските и парламентарните избори в едно с цел доизкарване на зимата, обясни политологът.

„Според мен няма конспиративна схема, в която президентът Румен Радев да участва с цел да се „катурне“ прословутата стабилност на управляващите. Има събиране на действия, които произтичат от една обща причина. Тази причина е поведението на властта. Сякаш върхушката на властта, група хора от управлението на държавата, всеки ден се събират и обсъждат един-единствен въпрос: „Какво да направим днес, за да подразним българския народ?“. От седмица наред те всеки ден правят такива фрапантни неща, които гарантирано дразнят хората. Това дразнене се отразява както в протестите, така и у президента, който от самото начало на встъпването си в длъжност чува всичко, което хората не харесват“, обясни проф. Евгений Дайнов.

Той коментира още, че словесните престрелки между президента и управляващите промениха своя контекст на фона на протестите. Бойко Борисов има сериозен проблем, тъй като неговите очаквания все по-драматично се разминават с реалността, от което личи и неспособността му за адекватна реакция, каза още проф. Дайнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
А на бас, че това няма да се случи. Може да организирате още един протест, може още два, но всеки следващ ще е по-слаб от предишния, после ББ ще направи някаква малка отстъпка, за да си поддържа имиджа на човек който се вслушва в гласа на народа, накрая протестите ще утихнат и всичко ще си остане по старому.Ако другарката си беше мобилизирала електората, нещо можеше и да се случи, но засега тя си нaляга парцалите, явно чака изборите за да си види подкрепата. А дясната опозиция (ако е останала някаква) не би се обвързала с левичарски искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 години
иначе и на мен ми писна от продажни политици, но по ми писна от съгражданите ми които незнаят кво искат ... нали точно такива като теб са ги избрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Друже, ти чуваш ли се какво искаш - да се протестира срещу монопола на Лукойл. Лукойл е монополист вече 30 години и ще бъде такъв и в следващите 30 години, когато малкият на Златев стане на годините на баща си. Ти разбираш ли, че имаме налице цяла една система, която държи икономическата власт по почина на династията Ким в КНДР - дядовци, бащи, синове, внуци и т.н. и всичко тръгва от тези, които бяха на власт 45 години, които така и не им стигнаха. Това не е тайна за никого, това е публична тайна - всички знаят, но никой не говори. И някога енергията на хората у нас в началото на 90-те за установяване на по-справедлив свят и ред беше ярко изразена, защото още ги нямаше моловете, караха старите москвичи и за срещи с приятели се уговаряха само устно, защото нямаше и телефони, имаш 20 лева в джоба и плачеш с глас да ги похарчиш някъде и няма къде. Сега енергията е разпиляна между ипотеките, чуденето къде да си запишеш детето, защото в кварталното училище децата са прости, караш се тинейджъра си, защото се е нашмъркал до козирката и налита с влажен поглед на баба си, псуваш сутрин, че един час не можеш да слезеш по Цариградско до Орлов мост с колата от задръстване, а после те цакат с 2 лева за синя зона, защото си спрял и се чудиш къде да спреш без пари, отиваш на работа, която ако си си представял преди 30 години, че ще я работиш, си щял да напуснеш училище още във втори клас, взимаш заплата, която не стига за нищо, защото искаш да купиш всичко, жена ти вече няма респект към теб, защото иска да бъде себе си и да има шефа до себе си - енергията няма къде с един нокът да драсне и да се захване. На кого му дреме за Златев точно в този момент, ако не е той - друг ще е, ако не е сам, а са много, бензинът пак ще ти е толкоз и пак ще се чудиш къде да паркираш. Бензинът трябва да е десет лева, а застраховките по 1000, за да може човек да се качи на колелото и да задвижи енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 5 години
ние разбрахме, а ти разбра ли ? :):) инче ме кефи че подръжаваш на мишто докато се мислиш за много умен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 4
опааа
преди 5 години
...на хората им писна от продажните политици. ....какво ляво и дясно си взел да спрягаш тука? ...въобще разбирате ли, ти и онзи всезнайко кухао, за какво хората излязоха на улицата а и след днешните "разяснения" от правителствените плямпала вече нямат и намерение да се отказват от протест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
няма алтернатива, аз лично не виждам кво може да се направи в ситуацията, някъде след първото правителстов на тиквата надеждата изчезна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 10
mrynmryn
преди 5 години
Още на точка 1 и 2 се повтаряш, едно и също, с различни думи, едва ли някой ще дочете до 50. Време е да спрът да питат протестиращите, против какво протестират, а да ги питат, как ще се решат проблемите. Те и на първия въпрос (според мен по-лесен), едва успяват да отговорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Абсолют, кръчмарки приказки, на по пакетче семки пред блока ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
По принцип се гъбаркаш, ама...мани базик, няма да е зле да дойде нещо дясно(дето гледа само цифрите), да поореже няколко стотин хиляди държавни хрантутници. Лошото е че накрая ще ги изгонят с пръти и повече няма да помиришат власт, ще си останат неразбрани, за времето си. Дясното е полезно, но непопулярно, а лявото е популистко раздаване на социалки за да те обича масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 5 години
добре че си сложил автора най отгоре, та да знаем от начало да не го четеме :):) Въпреки това се опитах и след 10тата точка се потвърдиха страховете ми ... общи приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още