IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата вълна протести – дежавю или нещо съвсем ново

Политолози и социолози коментират корените на общественото недоволство, изразено с протестите вчера

12:45 | 12.11.18 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вчера национален протест се проведе в 36 града в страната. Хората излязоха по площади и блокираха възлови пътища заради високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили, което прерасна в недоволство срещу бедността и лошото качество на живот у нас.

Политолози и социолози коментират къде са корените на общественото недоволство. Някои виждат във вчерашните протести желание за смяна на властта, а други - принуждаването ѝ да изпълнява ангажиментите си пред хората.

"Държавата съществува в изключително разделение в момента, а това разделение предполага недоволство, защото неравенствата са изключително големи", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова по bTV във връзка с протестната вълна у нас. 

По думите на социолога Андрей Райчев в тези протести виждаме разликата между „Не издържам” и „Не искам повече да живея така”, като сегашните протести са по-скоро изразител на второто гледище. „Не са бедни хора, не са роми, не са хора със застрашено социално положение, не са политически организирани, не са столичани”, каза той за профила на протестиращите.

“Страната е в скандали от около година, най-малко всяка седмица. Болестта е минала от скандали към протести”, отбеляза той и изрази мнение, че най-късно до местните избори ще се наложи да избираме предсрочно и нов парламент.

Христова вижда в общественото недоволство не желание за смяна на властта, а за принуждаването й да изпълнява ангажиментите си пред хората: „В последния месец се случиха неща, които са изключителни гафове, които слагат кръст даже на постиженията на целия преход – като изказванията на Валери Симеонов, като вдигането на цените или как се наказват коли вместо хора”.

Тя съзря в критичното обръщение на президента Румен Радев призив за промяна на системата в посока президентска република чрез енергията на улицата. Райчев обаче е на мнение, че по-скоро държавният глава се опитва да се идентифицира с народа - ако следва друг план, то би било осъдително. 

  

Пред БНР политологът Любомир Стефанов коментира, че със сигурност има някакъв политически интерес зад целия протест и цялата тази ситуация. “Подобен род организация спонтанно в социалните мрежи не може да се получи. Тук има някаква структура, която е мобилизирана – категорично. Въпросът е да разберем каква. Това със сигурност са хора, които са в близост с някоя или няколко от партиите“, коментира политологът и добави мнението си, че на БСП много й се иска да може да организира такова нещо.

Любомир Стефанов смята, че протестиращите майки на деца с увреждания няма да успеят да свалят Валери Симеонов от поста му. Освен това премиерът Борисов не иска да рискува крехкостта на коалицията.

Всяко служебно правителство може да инициира проверки на предходните министри, заемали постовете, припомни политологът и добави: „Едно служебно правителство, доминирано от БСП, би могло да започне да разплита предполагаема и хипотетична мрежа на конфликт на интереси, злоупотреби и всичко останало, за което президентът само намеква“.

Дори и да не падне под тежестта на сегашните протести, управленската конструкция е обречена да рухне, каза по радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му кабинетът „Борисов 3“ няма да изкара целия си мандат, защото конструкцията на властта не е устроена, че да издържи на сериозна политическа криза.

Най-разумното действие на премиера Борисов би било да събере европейските и парламентарните избори в едно с цел доизкарване на зимата, обясни политологът.

„Според мен няма конспиративна схема, в която президентът Румен Радев да участва с цел да се „катурне“ прословутата стабилност на управляващите. Има събиране на действия, които произтичат от една обща причина. Тази причина е поведението на властта. Сякаш върхушката на властта, група хора от управлението на държавата, всеки ден се събират и обсъждат един-единствен въпрос: „Какво да направим днес, за да подразним българския народ?“. От седмица наред те всеки ден правят такива фрапантни неща, които гарантирано дразнят хората. Това дразнене се отразява както в протестите, така и у президента, който от самото начало на встъпването си в длъжност чува всичко, което хората не харесват“, обясни проф. Евгений Дайнов.

Той коментира още, че словесните престрелки между президента и управляващите промениха своя контекст на фона на протестите. Бойко Борисов има сериозен проблем, тъй като неговите очаквания все по-драматично се разминават с реалността, от което личи и неспособността му за адекватна реакция, каза още проф. Дайнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 15
Frosty
преди 5 години
Всички боковисти трябва да бъдат натикани в затвора, където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Не мисля, в конкретния случай баш си скачат срещу цените на нафтата. Прочели са във фейса, че едикъде си ще излязат 50 човеки и си казват "айде и ние". Неделя е, хубаво слънчево време и приятни около 15 градуса, какво им е работа на хората, а и искат да са част от нещо по-голямо.Няма автобуси...няма партийни лозунги...определено конкретните случаи не са плод на инженерство и нямат конспиративни цели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
С общи приказки протести не се правят. За да имат поне теоретичен шанс за успех, трябва да са изпълнени няколко условия:1. Ясни и конкретни цели, споделени от голяма част от обществото.2. Силно обществено недоволство. В момента то е на етап мрънкане по интернет форуми.3. Честни и уважавани лидери, способни да обединяват хората за постигане на общи цели. Такива липсват, а тези които ги има по-скоро се стремят да разделят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
data
преди 5 години
Странни протести , измислени и манипулативни . Ако са спонтанни - зле , явно все още хората не могат да отделят плявата от зърното . Ако са платени - зле , явно толкова ни е акъла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
1. Протестира се за(против)нещо конкретно, измеримо и ясно дефинирано.Винаги се протестира против конкретни положения, които почти винаги ПРЯКО засягат протестиращите. Никой и никъде не тръгва по улиците да защитава имагинерни и абстрактни каузи. Никой няма да протестира за справяне с глаба в Африка или срещу експлоатацията на ресурсите в свободния космос. Човек ще се вдигне само ако го касае пряко или ако касае пряко по-голямата част от протестиращите.2. Протест под надслов (против бедността или корупцията, по принцип)е несъстоятелен, защото е прекалено общо формулиран.3. Някой осмива протестиране, свързано с покачване на цените на горивата със 20-30 ст/литър, като прекалено кокошкарски повод, заради малкия материален интерес. Няма по-смислена или най-смислена причина за протестиране. Няма градация, всяка причина е смислена, щом е припозоната от хората. Не може да се противопоставя, че протестирането за свободата на словото е "ПО-СМИСЛЕНО" или по-значимо от протестирането срещу дадени данъчни промени, например.4. Никъде не се протестира, заради откраднати стотици милиони, освен ако не е ясно че е дело на конкретни лица, а се протестира за прозаични и битови неща, като планове за съкращения и орязване на придобивки. Нявсякъде по света хората протестират срещу конкретни прякозасягащи ги положения, като нямаляне на заплата/пенсия, съкращения, повишаване цената на нещо си, а не протестират срещу абстрактни неща като "липса на армия" или "лошо здравеопазване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 16
pinoccio
преди 5 години
Най-прав е политологът Любомир Стефанов. Естествено, че това е организирана акция. Българинът реагира само, ако някой намигне на жена му. Точно пък в 35 града такава едновременна спонтанна реакция ми мирише на вълновото уравнение на Шрьодингер. Само като се вгледа човек в повечето участващи от публикуваните снимки, започва да се чуди, че еволюцията е дала тласък и на образци от природонаучния музей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
bertram
преди 5 години
лошото е, че се протестира конкретно срещу цена на нещо си и се създава перфектната среда за всякакви популисти с непазарни обещания и политики.по-добре би било да търсим работа на институциите и ясна рамка , която да важи както за дребния и среден бизнес - така и за партньорите за карти на Бойко и тия дето рита мачле с тях и тн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още