IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата финансира обучение на кадри за туризма две години

Очаква се обучението да се създаде дълготрайна заетост, а не само сезонна с кадри от трети страни

14:35 | 12.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата предприема нова стъпка за решаване на дългогодишния проблем с липсата на кадри в туризма. Създава се възможност за допълнително обучение, квалификация и преквалификация на кадри за сектора с осигурено финансиране по програма за две години.

От години проблемът с квалификацията на кадрите в сектора на туризма е сериозен, а сезонният му характер прави предизвикателство наемането на квалифицирани кадри. Те обаче са основна част от формирането на качествен туристически продукт. През годините бяха предприемани палиативни мерки, които не постигнаха желания резултат. Успоредно с привличането на работници от трети страни за туристическия сектор държавата предвижда и възможност за продължаващо обучение на такива кадри.

През септември беше подписано споразумение за сътрудничество между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика с "Българо-германския център за професионално обучение" в сектор „Туризъм“. Създава се възможност за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо-германския център за професионално обучение". Планът за това беше обсъден на Междуведомствен съвет за кадрите в туризма.

Обучението в "Българо-германския център за професионално обучение" ще е с различна продължителност, като това за най-висока степен на квалификация ще е с шестмесечен срок. То ще започне от началото на декември, за да могат да се осигурят и висококвалифицирани кадри за летния сезон. най-краткият срок на обучение е два месеца.

Самото обучение ще се осъществява в клоновете на центъра в Царево и Смолян. Ще се придобива професионална квалификация в направленията "Хотелиерство и ресторантьорство", както и "Пътуване, туризъм и свободно време". Ще се придобиват конкретни професии по тези две професионални направления. Учебните програми ще бъдат съгласувани с работодателите съобразно с техните нужди. 

По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова сектор „Туризъм“ е един от секторите, където няма безработица, но има огромна нужда от кадри особено по време на основните туристически сезони у нас – летен и зимен.

Чрез споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма ще гарантираме устойчивост в сектора, посочи министърът на туризма. Ангелкова отчете, че предизвикателството в туризма, свързано с кадрите, е огромно, а споразумението е стъпка за преодоляването му.

Започва обсъждане по места с работодателите и всички заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма по две направления – за лица, които са регистрирани в бюрата по труда, и за лица, които вече са реализирани и в момента работят. Идеята е, ако работодателят реши, да може да инвестира в тях, като след това те задължително ще трябва да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение. По такъв начин се гарантира устойчивост и се избягва риска лицето, което се е обучило, да реши да работи в чужбина или на друго място.

Важно е да осигурим възможност за сезонно наемане на работници от трети страни като краткосрочна мярка, но като дългосрочна е важно обучението на кадрите за сектора, каза Ангелкова.

В момента има липса на работници във всички професии, свързани с туризма. Дефицитът е в основните изпълнителски професии - камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни. От началото на годината над 7800 са регистрираните работници от трети страни, като предимно те са от Украйна и Молдова.

До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към "Българо-германския център за професионално обучение" на база на двегодишния план за обучение. В следващите години ще бъде насочен по-голям ресурс както със средства по плана, така и с целеви средства, които Министерството на туризма може да осигури. Работодателите също могат да осигурят средства за обучението на свои служители, които искат допълнителна квалификация.

Около 11% от заетите у нас работят в туризма, като пряко със свързаните индустрии са над 335 хиляди души през 2017 година.

Министър Бисер Петков подчерта, че туризмът е един от от най-големите потребители на работна сила - по данни на Агенция по заетостта за първите 6 месеца броят на регистрираните свободни работни места от работодатели в този сектор е над 20 хиляди.

Агенцията по заетостта ще определя, ще мотивира и насочва безработни, регистрирани в Бюрата по труда към обучение. По нейни данни над два пъти повече са през завършващия сезон регистрираните сезонни работници от трети държави. 7700 са регистрираните сезонни работници със сезонна заетост до три месеца, а вече има и няколкостотин удължени по новия режим, който дава възможност за сезонна заетост до 9 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Държавата нищо не субсидира. Тва е само по документи, за да бъдат източени и окрадени едни пари. Схемите за грабеж на държавата и народа са хиляди, но всички институции като Прокуратура, ДАНС и други спят зимен сън, затворили очи, защото и те са вкарани в схемата на мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още