IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Производството на петрол трябва да се намали с 1 млн. барела

Русия обаче призова ОПЕК и неговите партньори да действат с повишено внимание и да не взимат прибързани политически решения

20:56 | 12.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници се съгласиха, че техническият анализ на енергийния пазар показва необходимостта от намаляване на доставките на петрол с 1 млн. барела на ден спрямо октомврийските нива, заяви в понеделник енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих.

Тази позиция обаче показва разминаване в мненията на най-големите производители на петрол по отношение на следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети на пазара.

Саудитска Арабия каза, че макар да не смята да взима твърде големи мерки срещу спадащите цени на петрола, то е готова да намали продукцията си в бъдеще, ако е необходимо. Тази заявка показва рязък обрат спрямо срещата на ОПЕК през септември, когато водещите производители на петрол в света говореха за добив на допълнително количество петрол, за да се облекчат към тогавашна дата засилващите се страхове за предлагането.

Междувременно Русия призова ОПЕК и неговите партньори да действат с повишено внимание и да не взимат прибързани политически решения.

„Ще направим каквото е необходимо, за да се балансира пазарът и ако това означава намаляване на доставките с 1 млн. барела, ще го направим“, заяви  Халид ал-Фалих.

Около 20 държави износителки на петрол започнаха да ограничават продукцията си през 2017 г. в опит да се справят с пренасищането на пазара. Групата се съгласи през юни да възстанови част от продукцията си и производителите със свободен капацитет започнаха да добиват повече петрол.

Следващата среща на ОПЕК ще се проведе на 6 декември във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Asdf1234
преди 5 години
Както те се събират и решават, какви да са цените, така и големите потребители трябва да правят веднага среща и да решат, кой от тях да бойкотират и да не купуват от него, като на следващото им събиране да хващат следващия и така нещата, ще си дойдат на мястото, когато им огладнеят задниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Ами намалете го Но никой друг няма да ви последва Нито Русия нито С А Щ нито Иран нито Ирак нито Канада а Венецуела прави отчаяни опити рязко да увеличи производството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още