IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е поредната страна, която няма да подпише пакта на ООН за миграцията

Глобалният пакт за миграцията бе одобрен през юли от всички 193 държави в състава на ООН, с изключение на САЩ

16:39 | 12.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България се присъедини към нарастващите редици на страните от еврозоната, които се противопоставят на пакта на ООН, който цели да регулира отношението към мигрантите в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

Глобалният пакт за миграцията бе одобрен през юли от всички 193 държави в състава на ООН с изключение на САЩ. Неговото приемане бе световният отговор на най-голямата миграционна криза в Европа след Втората световна война насам, в рамките на която милиони мигранти дойдоха на Стария континент.

По-рано десните правителства в Унгария и Австрия заявиха, че няма да подпишат окончателния документ на предвидената церемония през декември в Мароко, изтъквайки довода, че по този начин ще се размие границата между законната и незаконната миграция.

Полша, Чехия, а сега и България дадоха сигнал, че ще направят същото.

Позицията, която ще има българското правителство, е да не се присъединим към Глобалния пакт за миграцията на ООН“, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща на Коалиционния съвет, цитиран от БНТ.

Агенция Ройтерс припомня, че по-малките коалиционни партньори от „Обединените патриоти“ са твърдо против пакта, който според тях застрашава националните интереси.

Очаква се парламентът да обсъди въпроса в сряда.

Цветанов защити решението с довода, че според управляващите то е „правилно към настоящия момент, съдейки поведението и позициите, които се заемат от други отговорни фактори в държавата“.

Пактът на ООН за миграцията разглежда въпроси като това как да бъдат защитени хората, които мигрират, как да бъдат интегрирани в държавите, в които пребивават, и как да бъдат връщани в своята родина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още