IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon избра Ню Йорк и Северна Вирджиния за новите си централи

Компанията планира равномерно разделяне на офисите с по 25 000 служители във всеки от двата града

08:31 | 13.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ню Йорк Сити и Северна Вирджиния ще бъдат домовете на втората и третата централи на Amazon.com Inc., като това ще сложи край на продължилия една година публичен конкурс, който започна с 238 кандидата, и завърши с изненадващо разделяне на така наречения HQ2, твърди Wall Street  Journal, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Предстоящото изявление по темата се очаква във вторник или следващите дни. Други градове също могат да получат големи централи, твърдят някои от източниците.

Amazon разделя втората централа равномерно между Кристал Сити в окръг Арлингтън и Лонг Айлънд в Ню Йорк, които се намират директно срещу големите центрове на градовете си. Компанията планира равномерно разделяне на офисите с по 25 000 служители във всеки.

Решението ще предостави на Amazon голямо присъствие в три крайбрежни центъра, които политически са в левия спектър - във време, в което технологичните компании са под засилено наблюдение заради опасения за възприемания елитаризъм и либералните социални възгледи. Очаква се властите в Ню Йорк и Северна Вирджиния да проведат журналистически събития във вторник, твърдят още хора, запознати с въпроса

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио обсъди сделката с Amazon в понеделник вечер по време на седмичния си телевизионен обзор, въпреки че не потвърди, че градът е бил официално избран. Той се надявал, че втората централа ще бъде в Ню Йорк. „Говорим за най-голямата сделка за икономическо развитие в историята на Ню Йорк", поясни той.

Появата на Amazon в Ню Йорк я хвърля в директна конкуренция с Google, който се стреми към разширяване на присъствието си в града. Wall Street Journal съобщи през миналата седмица, че звеното на Alphabet Inc. ще добави офис пространство за повече от 12 000 нови служите, което е близо два пъти повече от сегашния брой на персонала на компанията в града. В понеделник вечерта в рамките на конференцията D.Live tech conference на Wall Street Journal главният финансов директор на компанията Рут Порт потвърди, че компанията планира да удвои персонала си в Ню Йорк от 7 000 служители до почти 14 000 в рамките на десетилетие.

Amazon доскоро беше в преговори с властите на няколко града, включително Ню Йорк, Кристъл Сити и Далас. Освен решението си за втората централа Amazon може също така да обяви, че други градове са спечелили големи проекти, но не е ясно под каква форма ще са те, нито в кои градове ще се проведат. 

Районът на област Колумбия, който имаше три града сред финалистите, включително Кристал Сити, отдавна се смяташе за водещ кандидат, отчасти защото главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос има втори дом там и е собственик на Washington Post.

Кристал Сити, район с офиси и жилищни комплекси от 60-те години, се намира в близост до Пентагона. Благосъстоянието на неговите жители се понижи през последното десетилетие, тъй като големите наематели, включително от сектора на отбраната, както и частните наематели, се изтегляха от там.

Неговият размер и близостта до Вашингтон, до националното летище „Рейгън", спирки на метрото и други транспортни средства го превърнаха в привлекателна перспектива за амбициозния план за второ седалище на Amazon. Като още един плюс се разглежда фактът, че офисите до голяма степен са в ръцете на един предприемач.

Потенциално недостатък е известният лош трафик в региона, който вероятно ще изисква значителни нови инвестиции, твърдят хората, запознати с въпроса. Въздействието на Amazon върху пазара на жилища може да бъде значително.

Вирджиния може да бъде подходящ избор за Amazon в политически план - като важен щат, който обещава политическо влияние без значение коя партия е на власт. Макар че районът не притежава културния чар на Ню Йорк, той все пак е голям, много разнообразен и може би достатъчно привлекателен и за по-младите служители.

Лонг Айлънд Сити, Куинс, е дългогодишен индустриален квартал, който преживява жилищен бум, като над 16 000 нови жилища са построени от 2006 г. насам. Това е най-бързо развиващата се общност в Ню Йорк.

Кварталът е по протежение на Ийст ривър и е достъпен чрез множество линии на метрото, жп линията Long Island Rail Road  и две фериботни станции. Той е също така близо до международните летища „Ла Гвардия“ и „Джон Ф. Кенеди“.

Макар че градът включи четири квартала в оригиналната си оферта за компанията, според официални лица, които са запознати с процеса, властите са налагали Лонг Айлънд от самото начало.

Amazon започна търсенето на място за втори офис в Северна Америка през септември 2017 г., с цел да създаде втора, еднаква по мащаба си щабквартира като тази в Сиатъл. Компанията заяви, че новата централа ще създаде около 50 000 работни места и ще генерира инвестиции за милиарди долари.

Amazon успя да извърши търсенето с интензивна секретност, след като обяви през януари списъка с 20 финалисти от 238 града и региони, които са представили предложения. Компанията извърши бързи посещения на място по-рано през тази година и поиска много данни, фокусирайки се върху различни теми, като например резултатите от местните гимназии. Компанията поиска от градовете, участващи в процеса, да подпишат споразумения за неразкриване на информация и служителите са се опитали да запазят тайната.

След това се стигна до голяма изненада, след като преди седмица WSJ писа, че Amazon планира да раздели втората си централа евентуално между две локации, вместо да избере само една. До промяната в плана се е стигнало, след като мениджърите на концерна са решили, че така ще могат по-добре да наемат добри таланти. Решението ще помогне и за решаване на жилищни и транспортни проблеми.

Разделянето повдигна въпроса доколко равнопоставени ще бъдат двете нови централи със сегашната база на компанията в Сиатъл, в която работят повече от 45 000 души.

Amazon е взела в предвид в проучванията и избора си множество фактори, в това число достъп до масовия градски транспорт, близост до летище с преки полети до и от Сиатъл и може би най-важното – наличие на люпилни за технологични таланти наблизо. Компанията също така е преценявала дали ще бъде една от най-големите компании в дадения град, нещо, което може да го направи магнит за опасения, които получава в Сиатъл - заради социални проблеми. Освен това Amazon се надява да покаже действително икономическо въздействие чрез своите инвестиции в нова област, като подчертава възможностите си за създаването на много и добре платени работни места.

Някои експерти в областта на икономическото развитие критикуваха решението на концерна да направи процеса публичен, което доведе до усложняване на факторите, включително по-дълъг от обичайния кратък списък и спекулативни покупки на недвижими имоти около предложените места.

Изборът на новите централи се случва малко след решението на Amazon от септември да повиши минималната заплата за работници в складовете до 15 долара на час. Amazon също така обяви мащабни планове за наемане през последната година, тъй като изгражда повече складове и разширява състава си в САЩ.

Решението на компанията обаче оставя разочарована голяма група от градове, които похарчиха ресурси и време без ясна награда. Някои градове заявиха, че процесът е повишил осведомеността за други потенциални сделки, важни за икономическото развитие. Amazon пък заяви, че може да помисли и за някои други проекти в градовете от списъка си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Не знам дали това е вярно но ако е груба грешка е че изхвърлиха Далас Тексас Този щат е втория най богат след Клифорния Далас е близо 2 милионен град много уреден и със много висококвалифицирани специалисти - програмисти дилъри комп специалити счетоводители До Далас близо е 100 милиония пазар на Мексико Груба грешка Неговото място ще бъде заето от Фейсбук които скоро ще започне да извършва електронна търговия и доставка на стоки и храни Много скоро и Тесла ще открие завод в Тексас Груба грешка на Бесос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още