IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разчупва определението за евтина туристическа дестинация, твърди експерт

Нужни усилия от бизнеса и политиците, за да бъде решен проблемът с кадрите в туризма

11:30 | 13.11.18 г. 1
България разчупва определението за евтина туристическа дестинация, твърди експерт

Поскъпването на стоки и услуги вдига и цените на кувертите за Нова година, а и на тези за евентуална зимна ваканция по ски пистите. И докато ръст в туризма има, и то устойчив, липсата на кадри продължава.

Бившият председател на Агенцията по туризма Анелия Крушкова коментира в студиото на "България сутрин", че този проблем продължава вече няколко години и са нужни усилия от бизнеса и политиците, за да бъде решен.

"Тези кадри, които излизат от българските училища по туризъм, обикновено се котират доста добре в чужбина. Въпросът е защо не се котират така добре в България", отбеляза тя. По думите й кадрите не остават у нас, защото обучението им не е обвързано с бизнеса и защото стабилността, която биха искали да имат работещите в туризма, се намира в чужбина. 

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пък обясни, че липсата на кадри кара бизнеса да търси хора, които не са обучени, а неподготвените работници няма как да защитят цената на нощувката. "Ако имаме високо качество на услугите, ние ще имаме високо заплащане на нощувките и на кадрите", допълни още Занков пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха и повишението в цените на новогодишните куверти и като цяло на една ски почивка по българските курорти.

Анелия Крушкова и Константин Занков подчертаха, че най-скъпите куверти винаги свършват най-бързо, а най-евтините се изчерпват последно и двамата бяха категорични, че щом има туристи, които да плащат по над 3200 евро за новогодишен пакет за няколко дни за двама, значи България разчупва определението за евтина алкохолна дестинация.

Вижте видеото с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Еее, а защо не кажат какви са възнагражденията в бранша :)Защо хотелиерството и ресторантьорството са в дъното по заплати?Не сме 2010-а година да ти работят хората за по 400-500 лв чисто или да те осигуряват на минималната и да ти дават 100 лв отгоре на ръка. Те това искат, такава работна ръка...Ама хората се изучиха, вече всеки гледа около него какви пари взимат и се сравнява с тях. Всеки може вече да погурбетства няколко месеца. Отделно има млади хора среднисти, които са с по скромни възможности, израсли по домове или просто неособено изучени до работливи и добри души. Защо не се обърнат към тях за работна ръка? Неее, те имат високи критерии, искат да са учили в специализирани техникуми, университети да са завършили за да разнасят подноса и разливат пиене в чашите. Е няма как да стане. Или се адаптирай или фалирай!Ако оправят парите, всеки даскал, полицай, държавен служител ще се натиска да работи за някой месец лятото или зимата при тях, докато му тече отпуската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още