IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Нови закони удариха малките играчи и това вдигна цените на горивата

"Демократична България“ подава сигнал до ЕК за достъпа до данъчно-акцизните складове

14:58 | 13.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законите, гласувани от ГЕРБ и БСП, удариха малките играчи и това се превръща в причина за покачване на цените на горивата. Така Мартин Димитров от „Демократична България“ коментира ситуацията от последните дни и ескалацията на общественото търпение.

Според него има два законопроекта, които са влошили сериозно положението на пазара на горива. Единият е Законът за горивата, от който пострадаха малките бензиностанции, което намали конкуренцията на пазара на горива, посочи Димитров. Той добави, че този закон трябва да се преразгледа заедно с промените в Закона за ДДС, с които отново малките играчи бяха „наказани“ – два пъти да обезпечават дължимото ДДС.Според „Демократична България“ тези два закона трябва да бъдат прегласувани. 

„Когато използваш държавата, за да удариш малките, то е ясно, че е в полза на големите, но цената се плаща именно от гражданите“, категоричен е Мартин Димитров.  

От „Демократична България“ предлагат още достъпът до данъчно-акцизните складове да бъде регулиран като обществен доставчик, както и да могат да се ползват такива складове в съседни страни от ЕС. Именно за достъпа до данъчно-акцизните складове те са написали сигнал до ЕК, който ще бъде внесен от евродепутата Светослав Малинов.

„ЕК има много силни антимонополни мерки, които насърчават конкуренцията. От това има нужда този пазар“, твърди Мартин Димитров.  

КЕВР никога не е регулирала цените на пазара на горива, категоричен бе Димитров. Според него мерките трябва да са в посока насърчаване на конкуренцията. По думите му КЗК не е регулаторът, който да респектира и да защитава потребителите и конкуренцията.Те изглеждат слаби и не си вършат работата както трябва, добави Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 5 години
Щърбела тръгнал срещу хърбелаМартинчо, кои сте вие ,бе? Демократична България няма никакво представителство в Европарламента, само старото СДС е член на ЕНП, останалите му крилца и перца са висящи във въздуха. И Мартинчо, трябваше да започнеш оплакването си от момента, когато твоя Костов, на когото ти усърдно служеше и продължаваш, продаде Нефтохим на руснаците и направи руския Лукойл да бъде единството частно предприятие в България за производство на горива. Къде е конкуренцията тук? Ти и Светослав Малинов от ДСБ ( на Костов) трябваше да започнете оплакването си от там!А кои са малките на пазара- не са ли на Марешки- авер на Борисов и те двамата със руския олигарх Златев определят цените на горивата?А кои са ГЕРБ и БСП- две партии на едрия олигархичен капитал приличащи се като сиамските близнаци, чийто олигарси владеят цялата икономика на страната? А СДС - крилца и перца е техен усърден слуга, защото олигархът Костов и компания не може да получи парче от икономиката в този двубой между БСП и ГЕРБ, никой не го бръсне за нищо!Знаеш много добре, че ГЕРБ и БСП не са никаква опозиция, а техните олигарси си делят икономическата трапеза на България. Сега заедно изкарали закони! Естествено, икономическите интереси им са еднакви. Най-малко умрялото СДС ще ги разбие, все едно щърбела да тръгне срещу хърбела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още