IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Фед има повече вина за големия търговски дефицит от Китай

По-високите лихви оказват възходящ тласък на обменния курс на долара и това е част от причината защо страната може да се окаже с по-голям търговски дефицит

21:00 | 13.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаването на лихвите от страна на Федералния резерв в отговор на фискалните стимули кара търговския дефицит на САЩ да нарасне, а не несправедливите китайски търговски практики. Това заяви бившият гуверньор на централната банка Джанет Йелън.

По-високите лихви в САЩ оказват възходящ тласък на обменния курс на долара и това е част от причината защо страната може да се окаже с по-голям търговски дефицит, посочи Йелън във вторник по време на конференция в Пекин, цитирана от Bloomberg. Силният долар има склонността да води до по-голям внос и намален износ, отслабвайки търговския баланс.

Бившата ръководителка на Фед, която бе заменена на поста от избора на президента Доналд Тръмп Джером Пауъл по-рано тази година, заяви още, че американският апетит за чуждестранни стоки също помага за разширяването на търговската пропаст.

„Не виждам несправедливи търговски практики в Китай или другаде по света, що се отнася до това, от което зависи американският търговски дефицит“, каза Йелън. По думите ѝ пропастта в търговията отразява факта, че американците харчат повече, отколкото произвеждат, и се внасят допълнителни стоки и услуги, за да се задоволи това търсене.

Според бившия гуверньор централната банка ще увеличи още три до четири пъти лихвите в рамките на следващата година, за да стабилизира нивото на безработицата, което според нея е под стойностите, които повечето икономики намират за устойчиви. През октомври безработицата в САЩ бе в размер на 3,7%.

„Имахме икономика, която вече оперираше близо до пълната заетост преди въвеждането на последните данъчни съкращения, а допълнителните разходи предизвикаха експанзионистичната фискална политика“, посочи още тя.

Американският търговски дефицит с Китай нарасна до рекордните 33,6 млрд. долара средно за 12-те месеца до септември по данни на министерството на търговията в САЩ. В същото време от началото на годината американският президент въведе няколко кръга на мита върху китайски внос, с което се надява отчасти да повлияе и на свиването на дефицита.

Йелън също така посочи политиката за парични облекчения на Китайската централна банка като фактор, който оказва низходящ натиск върху юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
мълчат като пукали, а като им отнемеш кокала и не можеш да им затвориш устата.....та стават най-големите критици на собствените си до неотдавна действия.... Айде, баби, нема нужда. Ти, Бернанке и Грийнспан направихте каквото можехте и искахте. Да сте направили КАКВОТО ТРЯБВАШЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
O, ДА !!! Ето, че предсказанията ми се сбъдват - мина се , не мина и година , откакто не е на ръководен пост във ФЕД и бабулята, както и всичките и предшественици , започна да критикува... А докато НЕЩАТА зависеха от тебе къде ти бепе демократичният език, мила? Защо ТОГАВА не направи така, че несправедливостите по света,които зависят от ФЕД да се премахнат? Както писа неотдавна един английски вестник, докато са овластени мъжл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Точно в десятката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още