IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания потвърди за сделка с ЕС за Brexit

Тереза Мей приема всеки министър поотделно днес с ултиматум – приемат сделката или подават оставка

20:03 | 13.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проект на споразумение за Brexit е бил договорен от британските и европейските преговарящи и ще бъде разгледан утре на заседание на британския министерски съвет. Това съобщи британското правителство и потвърди по този начин информациите, появили се малко преди това в британски и ирландски медии, предадоха световните агенции.

Кабинетът ще се събере утре в 14 ч. (местно време и по Гринуич), за да разгледа проекта на споразумение, който преговарящите екипи договориха в Брюксел и за да реши какви ще бъдат следващите етапи, посочва в изявление британското правителство, съобщава БТА. 

В него се казва и че министрите са поканени да дойдат и да прочетат текста преди самото заседание.
Същевременно европейски дипломатически източник каза, че постоянните представители на страни членки на ЕС ще имат извънредна среща, посветена на темата Brexit, предаде ТАСС. Срещата между представителите на страните членки ще е в сряда вечерта.

Според информация на BBC тази вечер се очаква британският премиер Тереза Мей да се срещне с всеки министър поотделно, като на министрите ще им бъде предложено да подкрепят текста на споразумението или да подадат оставка.

Споразумението се очаква да бъде повече от 600 страници, а политическата декларация – около 15 страници.

Най-трудният въпрос в преговорите е бил за границата между Ирландия и Северна Ирландия, съобщава Ройтерс. Все още обаче липсват подробности какво решение е взето, за да се избегнат физическите проверки на общата граница.

В понеделник Тереза Мей заяви, че все още налице са значителни нерешени въпроси около Brexit, въпреки че двете страни все повече се приближават към развръзка на тежките си преговори.

И двете страни се нуждаят от споразумение, за да продължи безпрепятствено търговията между тях. Въпреки това за Мей се оказа предизвикателство постигането на плавен развод, без да разстрои депутатите у дома, които ще трябва да решат съдбата на договора.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още