IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се сви за първи път от 2015 г. насам

Лекият спад на БВП спрямо предходното тримесечие се дължи основно на развитията в международната търговия, заявиха от Федерална статистическа служба

10:38 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската икономика отчете първото си свиване от 2015 г. насам през третото тримесечие на фона на продължаващите търговски конфликти в световен мащаб, които оказват влияние върху двигателя на най-голямата европейска икономика – износът.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната се е свил с 0,2% на тримесечна база, става ясно от предварителни данни на германската Федерална статистическа служба. Това е и по-голям спад спрямо прогнозите на анализатори, допитани от Ройтерс, които очакваха понижение от 0,1%.

Спрямо същото тримесечие на предходната година икономиката е нараснала с 1,1% от юли до септември, става ясно от коригираните данни. Стойностите не успяха да отговорят на очакванията на експертите за ръст от 1,3%.

„Лекият спад на БВП спрямо предходното тримесечие се дължи основно на развитията в международната търговия: предварителните изчисления показаха, че има по-малко износ, но повече внос през третото тримесечие, отколкото през второто“, посочват още от службата.

Тревогите за световните търговски конфликти и ефектите от Brexit нарастват все повече в германската икономика, която се намира в деветата си година на разширяване.

Икономическото свиване през третото тримесечие е първото такова от първите три месеца на 2015 г. насам.

От германския изследователски институт ZEW предупредиха във вторник, че инвеститорите не очакват германската икономика да се възстанови от своето по-слабо представяне през третото тримесечие.

Докато индексът на икономическите очаквания на института ZEW за Германия се подобри леко през октомври, то измерителят, проследяващ настоящата икономическа ситуация, се понижи до най-ниското си ниво от септември 2016 г. заради притесненията, свързани с търговската война и забавянето на световния пазар на автомобили.

Към опасенията за това как ще се отразят американските търговски политики германските фирми са разтревожени и от политическата нестабилност у дома, където канцлерът Ангела Меркел заяви, че се оттегля от партийното ръководство и няма да се кандидатира за следващ мандат след слаби резултати на управляващите консерватори на регионални избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още