IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Проектът на Великобритания за сделка с ЕС отговаря на волята на британците

Британският премиер заяви, че правителството ѝ никога няма да проведе втори референдум за Brexit

16:16 | 14.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви днес пред националиния парламент, че проектът на британското правителство за сделка с Европейския съюз по Brexit отговаря на волята на британците, изразена на референдума през 2016 г., предаде Ройтерс.

Мей посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Brexit.

"Няма да провеждаме втори референдум и ще се съобразим с решението на британския народ. Ще реализираме Brexit и Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.", категорична бе Тереза Мей.

Мей обеща също така веднага да уведоми британския парламент при евентуално финално постигане на сделка с ЕС за Brexit.

"Правителството ще реши какви стъпки да предприеме в интерес на Великобритания. Уверена съм, че това (постигането на сделка за Brexit) ще ни доближи по-близо до изпълняването на волята на британския народ, изразена на референдума. Ще дойда отново в парламента, за да го известя за резултата (от преговорите с ЕС)", каза Мей. 

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу заяви, че му е било казано да очаква изявление на правителството за Brexit утре.

"Беше ми казано, че ще има изявление по въпроса (за Brexit) най-вероятно утре", посочи Бъркоу.

В случай че британското правителство одобри проекта за сделка за Brexit, вероятната дата за среща на европейските лидери за Brexit ще е 25 ноември, заяви днес ирландският премиер Лео Варадкар в парламента на Ирландия.

"Очевидно е, че много нещо могат да се объркат днес и през следващите няколко дни, но в случай че днес следобед британското правителство изрази съгласието си с проектоспоразумението, то работната група на Европейската комисия ще може тази вечер да публикува неговия текст. При това положение е възможно или вероятно провеждането на среща на Европейския съвет (за Brexit) около 25 ноември", посочи Варадкар. 

Според източници на Ройтерс проектоспоразумението между ЕС и Великобритания предвижда решение едва през юли 2020 г. за стъпките за защита на отворена ирландска граница след преходния период след Brexit и в случай че липсва нова търговска сделка.

Тогава Великобритания ще има два избора. Единият ще бъде удължаване на преходния период след декември 2020 г., може би до края на 2021 г. Другият ще бъде сключването на митническо споразумение, което ще покрива цялото Обединено кралство, но в което правилата на Северна Ирландия ще са по-близки до митническите разпоредби на ЕС и производствените стандарти, коментират дипломатически източници от Брюксел.

 

Според тях опцията с митническо споразумение включва клаузи, които гарантират, че Великобритания ще трябва да пригоди правилата си с тези на ЕС по държавната помощ и конкуренцията, околната среда и трудовите стандарти - анатема за твърдите защитници на Brexit в разделената ѝ консервативна партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още