IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизбежен ли е крахът на петрола?

Посланието на МАЕ е насочено към проблемите, които могат да възникнат вследствие на евентуалния недостиг на петролни доставки през следващото десетилетие

08:21 | 16.11.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува във вторник своята дългоочаквана годишна енергийна прогноза, в която отбелязва, че глобалното търсене на петрол се очаква да нараства с 1 млн. барела на ден всяка година до 2025 г., след което ще се забави значително до 250 хил. барела дневно, пише енергийният експерт Ник Кънингам за Oilprice.com. 

Електрическите превозни средства вече са факт в транспортния сектор и се движат по пътищата, като техният брой се очаква да нарасне значително през следващите години.

Според МАЕ до средата на следващото десетилетие търсенето на петрол за транспортния сектор ще се увеличава въпреки ръста в производството и предлагането на електрически и хибридни коли.

Агенцията предвижда продажбите на електромобили до 2040 г. да достигнат 300 млн.броя, с което ще бъдат съкратени около 3,3 млн. барела дневно.

И все пак това търсене ще продължи да расте, като се очаква да достигне своя връх към 2040 г.

Причината за това са убежденията на МАЕ, че другите сектори започват да заемат свободните количества петрол, обособени от постепенната електрификация на транспортния сектор и в частност сегмента с леките автомобили и наземните транспортни средства.

Прогнозите говорят ясно за възхода на нефтохимическата промишленост, както и за ръста в търсенето на петролни продукти при въздухоплаването и тежкотоварните превозни средства.

Кънингам представя няколко ключови фигури в основната прогноза на МАЕ:

- търсенето на петрол от нефтохимическата промишленост ще отговаря на 5 млн. барела дневно от общото търсене;

- тежките товарни превозни средства ще представляват около 4 млн. барела дневно от общото търсене;

- развиващите се икономики ще използват 5 млн. барела дневно, но това ще бъде почти изцяло засенчено от по-слабото глобално търсене и най-вече заради нарастващия дял на електромобилите в развитите икономики.

От гледна точка на доставките делът на САЩ ще достигне почти 75% от световното производство на петрол до 2025 г. Но шистовият петрол ще започне да губи своите позиции след средата на следващото десетилетие , като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще възвърне мястото си на лидер в петролното производство и предлагане.

Според МАЕ дори американското шистово производство да продължи да расте съществува опасност петролният пазар да бъде пренаситен от този сорт гориво.

След краха на цените на петрола през 2014 г. петролната индустрия сериозно намали своите разходи.

Глобалните разходи нагоре по веригата започнаха да се отразяват бавно през изминалата година, като МАЕ се опасява, че с този темп пазарът на петрол може да бъде засегнат от проблеми с доставките през следващото десетилетие.

„Ако тази тенденция се задържи, американското производство на петрол ще бъде принудено да нарасне до над 15 млн. барела дневно през следващите 6-7 години, за да задоволи търсенето“, предупреждават от МАЕ.

Алтернативният сценарий за устойчиво развитие, който включва решителни политически интервенции от страна на правителствата за ограничаване на потреблението на петрол в борбата с промените в климата, ще измести пика на търсенето по-назад към 2020 г., когато той ще достигне 97 млн. барела дневно.

В този сценарий броят на електромобилите в световен мащаб ще е стигнал 930 млн. до 2040 г., което е тройно повече от броя в основния сценарий на МАЕ. Това би изтрило приблизително 18 млн. барела на ден от световното търсене на петрол.

В този устойчив сценарий както производството на петрол, така и петролните цени ще бъдат много по-ниски, което ще доведе до заличаване на голяма част от производителите.

Посланието на МАЕ е насочено към глобалния петролен пазар и говори ясно за проблемите, които могат да възникнат вследствие на евентуалния недостиг на доставки през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Ти си като ония чиновничета в ЕС, дето само казват: "ще" и: "трябва". Ама как ще стане и дали е въобще възможно - не ги интересува. Те си говорят квото им падне, защото са водени от алкохoлик, чието съзнание витае в някакви далечни конячени галактики и разбира се са безкрайно по-зловредни от тебе, защото съсипват Европа, а ти каквото и да пишеш, си е само твоя работа. -----------------------------------------------------точно, тоя е зловреден ама само тука и квот са му задали да пише да си вземе стотинките, че инак нема кво да яде ..... суяцци погребват петрола, шпаньолците си били затваряли АЕЦа и не знам си кви тъпотии ама не пишат че в Шпания има слънчева централа щот има слънце, кат затворим ние наща ток уйя ми каро и без петрол, а искат електрички с кво ше се движат тъппунгерите Сократови - може би пеш или обратно в IV век по конете с доспехите ?!?! ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
И арапите и руснаците се хранят от петрола. Дори цена 40 долара е твърде ниска за да оцелеят държавиците им, ако се задържи. Шистаците хранят само себе си и вече могат да оцелеят и при 40 долара. ---------------------------хахаха хахаха тоя басстун какви бисери е сътворил само пхахахахаха офф майкоу нема ли ТВУта за вас жалко че ги затвориха там щеха да ви обяснят по демократски кое кво що ......:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Хахахаха,Не знам кой бръмбар слушаш в главата си, ама да ти кажа, че това не е местната кръчма, в която освен да се надвикваш друго не остава.Мислех те за по-умен от Мишата, Абба и мохавес, ама да ти кажа сте е един дол дренки, само си фантазирате това и онова и накрая - рублей!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 6
ДХДО
преди 5 години
Реплика направих на тезата ти , че : "руснаците се ХРАНЯТ от петрола", ами - НЕ, произвеждат селскостопанска продукция и храни , с които може да бъдат изХРАНЕНИ няколко държави, като тяхната. Обезпечени са с енергия (ресурси и технологии) за милиони години напред. Кое не е ясно? Гамата на индустриалните им изделия е достатъчно всеобхватна , по всякакви вменяеми критерии : от металообработващи машини, през всякакъв вид транспортна техника (автомобили - леки и товарни, ЖП, самолети, кораби, космически ракети), оборудване и машини за добивната промишленост, та до оборудване за атомни електроцентрали. По експорт на ширпотреба са далеч от китайците, обаче те пък има да ги гонят(все още) в износа на оръжие и оборудване за атомни централи например. На не малка част от индустриалните производства основния "таргет", е задоволяване на вътрешния пазар. Това е стратегическа задача, която прави РФ , във висша степен само-достатъчна (военно, ресурсно, кадрово и технологично обезпечена) ... това е огромния проблем на всичките й "доброжелатели".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Мдам... "...решителни политически интервенции от страна на правителствата..."Това винаги води до предизвестен край - държавно-планова икономика. Нема лошо, ама повечето тука сте за нещо друго... на приказки... Щот аз съм капиталист в ежедневието си, а вие сте рицари на наемния труд, ама като ви казвам, че социализмът е неизбежен, вие квичите като скопени прасета, а се у лево ви бутат мераците и неосъзнатите ви трепети... :lol:Сценарии, менарии... За 62 г. доста непредвидени сценарии видех, та вече вервам само на очите и на портмонето си, младеж. На теб не ти казвам да правиш същото - може да немаш ресурс за такива неща... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Хааахаха.... "Ако" се електрифицира... "Ако"-то е доста непостоянна субстанция, синко... па и доста миризлива... Но нищо не ти пречи да си строиш върху нея живота - ше стане добра и надеждна къщичка... :lol:Със сигурност ще се електрифицира... някога... Щото прогнозите на МАЕ, посочени в статията, визират главно следващото десетилетие, а в него едва ли ще се появят електрически камиони, на които батериите да тежат по-малко от полезния товар, освен, ако не требва да се зареждат на всеки 50 км. за по 2-3 часа... Но ти можеш да продължиш да полягаш на "ако" в плановете си - те явно нямат отношение към истинския живот, който се случва наоколо. В него една друга категория хора смятат в кинти и те имат неприятната особеност да управляват живота на фантазьорите и да ги вкарват в правия път, ако требва и со малко кютек... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
BobyB
преди 5 години
Не четеш. В резюме - два сценария - единия "оптимистичен" за петроладжиите с пик 2040та. Това не значи че вечно ще се увеличава търсенето, а само до 2040та и после ще почне да спада.В другия сценарий, пика е още 2020та и после спада:"Алтернативният сценарий за устойчиво развитие, който включва решителни политически интервенции от страна на правителствата за ограничаване на потреблението на петрол в борбата с промените в климата, ще измести пика на търсенето по-назад към 2020 г., когато той ще достигне 97 млн. барела дневно.В този сценарий броят на електромобилите в световен мащаб ще е стигнал 930 млн. до 2040 г., което е тройно повече от броя в основния сценарий на МАЕ. Това би изтрило приблизително 18 млн. барела на ден от световното търсене на петрол.В този устойчив сценарий както производството на петрол, така и петролните цени ще бъдат много по-ниски, което ще доведе до заличаване на голяма част от производителите."Не е трудно да се досетиш че доста от тия производители ще са разни такива като Русия, където петрола вече е е основно офшорен или във далечният Север, Северно море, Аляска и други места с дълбоко сондиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 11
BobyB
преди 5 години
Нима? И защо тогава 2/3 от износа на Русия е петрол и газ, а над 90% са суровини? И защо 50% от бюджета на страната се формира от таксите върху петрол и газ? А за индустрията на Русия мога само да се изсмея мощно. Посочи поне едно индустриално изделие на Русия последните десетилетия да се е наложило някъде? Дори и руската учительница Фандъкова вече купува Сименс мотриси за метрото, защото руските са пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Нищо не забравям. Ако посмяташ малко и се поровиш, ще установиш, колко петрол отива за автомобилите и камионите. В САЩ 71% от петрола отива за транспорта!!! Спяташ ли, че по света е по-различно! От тези 71% над 70 са за транспорта по пътища. Или казано с други думи над 50% от петрола отива за транспорт по пътища. А сега ти смятай, ако този сектор се електрифицира, къде отиват 46 млн барела на ден след 2030 година! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
ДХДО
преди 5 години
"руснаците се хранят от петрола"=====По някаква причина, изглежда, че не си даваш сметка, каква безсмислица си написал ?! : "Русия е най-голямата по територия страна в света. Обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, което я прави енергийна супер сила. Тя има най-обширните горски масиви в света, а нейните езера съдържат приблизително една четвърт от световния запас на чиста, незаледена вода. " Виж малко по-надолу в статията, какви са структурата и обемите на селското й стопанство (без да отваряме дума за индустрията) и пак заповядай да ни веселиш с нелепици,че руснаците разчитали на нещо или някой отвън да ги ХРАНИ ... пхахах :)))https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F#Растениевъдство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още