IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови автомобили в ЕС бележат спад втори пореден месец

През октомври в България са били регистрирани 2567 нови коли, което е понижение с 14,6 на сто спрямо същия месец от 2017 г.

12:04 | 15.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През октомври регистрациите на нови леки коли в рамките на Европейския съюз (ЕС) отново отчитат понижение, макар и с по-умерен темп спрямо септември, съобщават от Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). 

Продажбите на леки коли за октомври отбелязват спад от 7,3% на годишна база, като негативната тенденция продължава втори пореден месец. Последните положителни месечни резултати са отчетени през август, когато регистрациите на нови коли отчитат ръст от 31,2 на сто, но през септември следва рязък спад с 23,5%.

Според ACEA основната причина за това е въвеждането на новият емисионен тест (световна хармонизирана процедура за тестване на леки коли - WLTP) при автомобилните производители, влязъл в сила от 1 септември.

В резултат на това търсенето на нови автомобили значително спада след края на лятото в повечето страни членки на ЕС.

Въпреки това статистиката показва, че от януари до октомври 2018 г. търсенето се е увеличило с 1,6 на сто в сравнение с предходната година.

В България през миналия месец са били регистрирани 2567 нови коли, което е понижение от 14,6 на сто спрямо същия месец от 2017 г.

От началото на годината до края на октомври обаче в страната са продадени общо 29 005 леки коли, което е с 15,6% повече, в сравнение със същия период от 2017 г.

коли коли

По отношение на петте най-големи автомобилни пазари в блока три от тях отбелязват ръст за октомври. Испания отчита повишение в регистрациите на нови коли с 10 на сто, следвана от Франция с ръст от 5,7% и Германия – с 1,4 на сто.

Понижения отчитат Италия (3,2%) и Великобритания – 7,2 на сто.

Негативните резултати в Обединеното кралство се дължат главно на предстоящото излизане на страната от рамките на ЕС, което предизвика силни сътресения във всичките аспекти на производствения сектор, както и при търсенето и предлагането на автомобили.

За октомври Лондон отчита 153 599 регистрации на нови леки коли, което е понижение с 2,9% спрямо година по-рано. От началото на годината до сега във Великобритания са продадени 2 064 419 автомобила или с 7,2% по-малко в сравнение с периода от 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
analog
преди 5 години
Ами как ще купуват като догодина тия коли ще се обявят за екологично неприемливи и няма да могат да се карат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Aми ше бележи спад по няколко причини :Не може на всеки две години да сменяш колата.Качестрвото на колите произведени след 2000 та , а още повече след 2010 е много лошо - коли за петилетка максимум .Идиотията с еко нормите взима акъла на редовия /западно/европеец и го хвърля в другото безумие -ел.автомобила .Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още